Vesti bune: Consumatorii de energie din Moldova pot obtine o factura mai mica pe piata concurentiala decat in prezent

0
76

Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la E.ON au la dispoziţie, în piaţa concurenţială, şapte oferte cu preţuri mai mici decât cel plătit până acum, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

În prezent, E.ON este furnizorul tradiţional al clienţilor în regim reglementat din şase judeţe ale ţării din zona Moldovei: Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui şi Neamţ, potrivit agerpres.ro.

Locuitorii acestor judeţe care, până acum, au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor rămâne automat în piaţa de serviciu universal şi vor plăti mai mult cu 14,5% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieţei.

Faţă de alte regiuni ale ţării, aceştia au la dispoziţie şi oferte la preţuri mai mici decât până acum. Un alt aspect care trebuie menţionat în această analiză este că E.ON are acelaşi preţ şi pentru piaţa de serviciu universal, şi pentru piaţa concurenţială.

Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.

Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

AGERPRES a făcut aceste calcule, utilizând datele pentru un consumator din Bacău, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 95,35 lei, la un consum de 141 de kWh.

Pe piaţa de serviciu universal, adică unde vom rămâne automat dacă nu facem nimic, factura acestui consumator va creşte cu 14,5%, deci va plăti în plus 13,8 lei.

În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii pot alege dintre 113 oferte ale companiilor energetice. Şapte dintre acestea au un preţ mai mic decât cel actual, deci factura va scădea. Alte 38 de oferte au preţuri mai mici decât dacă am rămâne în piaţa de serviciu universal.

Astfel, cel mai mic preţ este cel al companiei AIK Energy, cu 3,26% mai mic decât preţul reglementat de până în prezent. Urmează Restar Energy One, Hidroelectrica şi Nova Power and Gas, fiecare cu o ieftinire de 1,81%.

Alte oferte cu preţ mai mic decât cel reglementat până în prezent are Enel Energie, cu o reducere a facturii de 0,22%.

Dacă doresc să rămână la acelaşi furnizor, adică E.ON, consumatorii pot încheia un nou contract pe piaţa concurenţială cu această companie la un preţ mai mare cu 14,5% faţă de ultima factură.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie şi, de asemenea, foarte important este să ne interesăm care sunt modalităţile companiei de comunicare cu clienţii: există site, call-center, aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde sunt amplasate fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

În plus, este bine să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu avem de-a face cu un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii.