110 ani de lectura publica la Barlad-FOTO

0
132

15 noiembrie, o zi speciala pentru toti barladenii iubitori de carte, aflati in incinta Bibliotecii “Stroe Belloescu “Barlad, pentru a sarbatori 110 ani de lectura publica. La ceas aniversar, in aceasta frumoasa zi de noiembrie, biblioteca incarcata de flori, culoare si aer festiv, si-a incantat oaspetii cu multa poezie, evocari, acorduri de chitara si invitati surpriza.

Sala de lectura a Bibliotecii “Stroe S.Belloescu” din Barlad, un oras cu o traditie carturareasca, a fost neincapatoare pentru toti oaspetii si invitatii participanti la sarbatorirea a 110 ani de existenta a acesteia. Au fost prezente oficialitati, av. Dumitru Boros, primarul orasului, senator Gabriela Cretu, scriitori- Simion Bogdanescu, Gabriela Ana Balan, Dorina Stoica, reprezentanti ai bisericii – preotul protopop Vasile Laiu, reprezentanti ai institutiilor de cultura din oras- Elena Monu, Oltea Gramaticu Rosca, profesori, colaboratori, elevi si utilizatori. Cuvantul de inceput al doamnei director Cristina Vizitiu, marcat de o caldura si emotie mult mai mare ca de obicei a anuntat ca evenimentul este impartit in trei momente, unul de impartasire a amintirilor, al doilea in lansarea romanului, Fugara”, autor Sivia Budescu si al treilea a fost invitatul surpriza, Prof. Univ. Nicolae Cretu, critic si istoric literar.

Amintirile depanate de invitati au adus un aer de nostalgie in sala, fiecare dintre ei amintindu-si cu drag orele petrecute printre rafturile pline de carti si miros de cerneala. Au fost citite poezii si dedicate acestui lacas de cultura, au fost elogiati cei care au facut donatii importante de carte, a fost evocat ctitorul acesti institutii si au curs discursurile pline de felicitari pentru cei care au mentinut aceasta institutie la un nivel cat mai ridicat. Primarul orasului, Dumitru Boros chiar a oferit o diploma de excelenta si a punctat faptul ca va acorda tot sprijinul institutiei avand o obligatie mai mult morala fata de aceasta. Mai mult de atat s-a anuntat in premiera, prin vocea doamnei Elena Monu, presedinta Societatii Culturale Academia Barladeana si consilier local, ca s-a initiat un proiect, constituit din 6 etape, pentru obtinerea de fonduri europene necesare reconsolidarii Casei Jurava, aceasta urmand a fi noul sediu modern al Bibliotecii Stroe Belloescu.

Desi cititul unei carti a pierdut teren in fata noii tehnologii a internetului, invitatul special Prof. Univ. Nicolae Cretu este de parere ca persoanele trebuiesc incurajate sa citeasca pentru ca, oamenii care citesc simt altfel lumea” si, cartea este un vehicul al culturii inalte”. De aceeasi parere este si artistul plastic, Viorica Ghenghea, presedinte a asociatiei, Arta, Traditie, Cultura” care de ani buni colaboreaza cu biblioteca desfasurand impreuna o serie de activitati cultural artistice., Biblioteca STROE S. BELLOESCU” Barlad, este un templul dedicat cuvantului scris sub orice forma de exprimare si o adevarata emblem a orasului, un punct de referinta si de excelenta, fiind purtatoare de valori durabile, spatiu de comunicare, educatie si inteligenta creatoare, pentru comunitatea barladeana. Intre institutiile noastre au avut loc fructuoase schimburi de idei, iar reusita proiectelor realizate izvorate din preocupari comune bazate pe atuurile competitive, pe competenta si profesionalism, au dus permanent spre o colaborare frumoasa in domeniul artei, traditiei si culturii. Va felicit si va urez multa putere de munca, stabilitate si continuati sa va mentineti la fel de activi si implicati. La multi ani creativi, multe relatii parteneriale initiate si dezvoltate si utilizatori fericiti!’’ a declarat D-na Viorica Ghenghea.

Finalul evenimentului aniversar i-a dat prilejul scriitoarei Silvia Budescu, sa ne impartaseasca povestea volumului, Fugara”, lansat in premiera in aceasta mare zi pentru biblioteca. Este o carte despre destinul unei femei, o carte de amintiri, in care Stroe S. Belloescu, apare ca un personaj real. Volumul a fost lansat de catre Geo Calugaru, membru al Uniunii Sriitorilor din Romania, alaturi de binecunoscutul profesor Gheorghe Clapa.

  Nu putem incheia, daca nu vorbim si de ctitorul Bibliotecii, Stroe S. Belloescu (1838-1912), profesor, filantrop, politician, autor de manual, nascut la Campina si ajuns in orasul Barlad, in anul 1866, prin transfer ca profesor la Colegiul, Gheorghe Rosca Codreanu”. Pornirea entuziasta a acestuia de a construi scoli, asezaminte culturale, biserici s-a nascut din faptul ca si-a dat seama ca necazurile saracimii, mizeriile si viciile provin din nestiinta de carte.In acest scop a facut economii pana la sacrificiu si astfel de-a lungul vietii a reusit sa ridice scoli in satele Grivita, Plesa, Paloda, din fostul judet Tutova, biserici tot in satele Grivita si Palerma si asezamantul cultural din Barlad denumit Casa Nationala, actuala Biblioteca Stroe Belloescu. Cladirea acestei Case, ridicata in stil neoromanesc, dupa proiectul arhitectului C.A. Harjeu, intre anii 1906-1908, este inscrisa in lista monumentelor de arhitectura. In 1909, Stroe Belloescu numeste edificiul „Casa Nationala” si il doneaza primariei comunale, in urmatoarele conditii:” sa intretina si sa ingrijeasca de acest asezamant. Acest asezamant nu va putea servi decat numai ca biblioteca, pinacoteca si muzeu”.

Asteptam cu nerabdare urmatoarele activitati inedite ale bibliotecii si invitam toti iubitorii de carte sa-I treaca pragul cat mai des, pentru ca cititul este lumina pentru cuget si hrana pentru suflet.

Autor:Oana-Simona Timuc