3 din 4 cetățeni europeni consultați consideră că nivelul de accizare a tutunului încălzit ar trebui să fie mai redus decât cel al tutunului de fumat

0
82

La începutul acestui an, Comisia Europeană a inițiat procedurile de revizuire a așa-numitei Directive pentru Accizarea Tutunului, necesară pentru combaterea contrabandei și evaziunii fiscale și pentru taxarea judicioasă a produselor din tutun. Nu mai puțin de 7.262 de respondenți, printre care majoritatea sunt din rândul cetățenilor Uniunii Europene, dar și persoane din mediile academic, politic, sănătate publică, au răspuns la chestionarul Comisiei Europene în perioada 30 martie-22 iunie.

În urma finalizării consultării, Comisia Europeană a făcut public raportul de sinteză care cuprinde informații importante despre alternativele la continuare fumatului. Raportul arată că majoritatea celor consultați, din toate categoriile menționate, au fost în favoarea unei rate de impozitare minime mai mici pentru produselor cu tutun încălzit, raportat la produsele din tutun de fumat fin tăiat, cât și la țigaretele clasice.

„Impozitarea ar trebui să reflecte întotdeauna nocivitatea produsului. Dacă studiile arată că tutunul încălzit sau țigările electronice au un risc foarte scăzut de cancer și alte boli, acestea își pierd motivul de a fi impozitate. Impozitarea ar trebui să reflecte gradul de nocivitate și dependența potențială.” susține Tomas Micoch, din cadrul IHETA (Institute for Health Economics and Technology Assessment).

Una din ideile importante discutate a fost introducerea unei taxe minime pe produsele de tutun, pentru prevenirea evaziunii și contrabandei. Dacă aceasta va fi introdusă, 75% dintre cei consultați consideră că nivelul minim de accizare a produselor de tutun încălzit ar trebui să fie mai redus decât cel al tutunului de fumat fin tăiat. Această opinie este cea mai răspândită în mediul academic, al specialiștilor în sănătate, care o adoptă în proporție de 87%, și mai puțin răspândită în rândul ONG-urilor, ai cărei respondenți o susțin doar în proporție de 56%, cu toate că și în acest caz este vorba de un punct de vedere majoritar.

ursa: Tobacco Taxation – Revision of EU rules

Public Consultation – Summary Report

În cazul experților, poziția privind taxarea mai redusă este argumentată prin caracterul mai puțin nociv asupra sănătății al produselor cu tutun încălzit și al țigărilor electronice. Profesorul Bernhard-Michael Mayer, șef al Departamentului de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Graz, consideră de pildă că „toate produsele inovative de tutun sunt considerabil mai puțin dăunătoare decât cele convenționale. Fumătorii ar trebui să fie stimulați să își modifice consumul. Iar un stimulent-cheie este economia de bani. În interesul sănătății, prețul rezervelor pentru țigarete electronice și produse cu tutun încălzit sau pentru uz oral, ar trebui să fie semnificativ mai mic decât cel al fumatului. În caz contrar, fumătorii ar putea fi tentați să renunțe la alegerea făcută, ceea ce ar promova indirect industria tutunului.”

Și publicul general este în proporție de 76% în favoarea unei accizări mai mici a produselor cu tutun de tip inovator, dar în acest caz, un considerent important este și prețul, din care taxele reprezintă cea mai mare parte.

Consultările Comisiei Europene reprezintă o sursă importantă de informație pentru guvernele naționale, dar și pentru instituțiile europene implicate în revizuire Directivei privind Accizarea Tutunului, datorită caracterului extins și deschis pe care îl au, care permite fundamentarea unor poziții politice în acord cu interesul comun.