Deloitte România: ‘Trebuie să ne aliniem la tendinţe, să înţelegem că vor fi favorizate investiţiile verzi, cel puţin în energie regenerabilă’

0
66

Alocările financiare europene pe obiectivele climatice în România sunt de 20 de miliarde de euro, iar în acest context trebuie să ne aliniem la tendinţe, să înţelegem că vor fi favorizate investiţiile verzi, cel puţin în energie regenerabilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Sorin Elisei, director de Sustenabilitate la Deloitte România.

"Aş spune şi ca un lucru bun, şi ca un lucru mai puţin bun faptul că în pachetele de redresare şi rezilienţă, respectiv fonduri structurale 2021 – 2030, alocările pe obiectivele climatice în România sunt de 20 de miliarde de euro. Foarte multe proiecte şi iniţiative în acest sens s-au derulat cu destul de multă greutate. Trebuie să ne aliniem la tendinţe, să înţelegem că vor fi favorizate aceste investiţii, cel puţin în energie regenerabilă. Avem nevoie de regenerabile nu doar în producerea de energie electrică, ci şi în încălzire şi în transport. Succesul acesta al decarbonării va fi în mod clar legat de finanţare. Uniunea vine şi pune granturi, împrumuturi să susţină această transformare. Depinde de noi cât de repede putem să le accesăm", a subliniat consultantul.

Reprezentantul Deloitte România a apreciat că sectorul energetic şi consumul de energie din resurse fosile reprezintă principalul "contributor" la balanţa de emisii de gaze cu efect de seră în Europa şi, în mod particular, în România.

"Principalul instrument pentru decarbonarea industriei energetice a fost schema EU ETS (Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, n.r.) 2013 – 2020. Deja, emisiile din sector au scăzut, dar este adevărat că în continuare sectorul energetic şi consumul de energie din resurse fosile reprezintă principalul contributor la balanţa de emisii de gaze cu efect de seră în Europa, în mod particular şi în România. Transformarea va veni. E clar că sunt o serie de vectori care sunt luaţi în considerare. Cred că principalul vector va fi până la urmă Uniunea (Europeană, n.r.), care are un pachet comprehensiv de finanţare, prin care stimulează finanţările în aceste domenii de activitate care au legătură cu sustenabilitatea, inclusiv în materie de energie", a precizat Elisei, informează Agerpres.ro.

Asociaţia CFA România, în parteneriat cu Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din România, Asociaţia Trezorierilor din România şi ACI România, organizează joi conferinţa cu tema "Finanţe sustenabile: cum finanţăm transformarea".