Dezvoltatorii spun că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30% până anul viitor

0
87

Până la finalul lui 2021, apartamentele din marile orașe vor fi cu 30% mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Aceștia explică creșterea prin majorarea prețului la materialele de construcție. Însă un calcul la rece arată că, de fapt, creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.

"Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului", explică Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. Potrivit acestuia, majorarea ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35%.

Prețurile materialelor de construcție au crescut considerabil, spune el, și a dat ca exemplu prețul la fier, care s-a dublat.

Acesta a explicat și că prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece pentru ele cererea e acum mai mare decât oferta: "Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea".

S-au înregistrat cereri crescute și pentru locuințe cu curte proprie, în contextul pandemiei, când oamenii și-au dorit un spațiu al lor afară, date fiind restricțiile.

"Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an", a explicat expertul. Iar ofertele imobiliare de pe piață oglindesc deja aceste creșteri, fie că sunt corecte sau nu. Iată de ce se pune problema de corectitudine în acest caz.

Unii dezvoltatori anunță scumpiri inclusiv la blocurile deja construite, pe motiv că au crescut prețurile la materiile prime

Economistul Iancu Guda a explicat cu cifre, la Digi24, de ce această majorare anunțată nu este fundamentată.

"Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020, arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.

Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%.

Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.

Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc.

Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere.

Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților.", a explicat cum stau lucrurile Iancu Guda.

Prețurile apartamentelor în marile orașe

În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.

Cea mai recentă trecere în revistă, aferentă lunii septembrie, arată că cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași.

Excepția este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi.

Astfel, în București, în septembrie, prețurile apartamentelor scoase la vânzare au înregistrat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util până la 1.583 de euro pe metru pătrat.

Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate doar pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.489 de euro pe metru pătrat la 1.522 de euro pe metru pătrat.

Locuințele din ansamblurile rezidențiale noi, pe de altă parte, au înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.621 la 1.617 euro pe metru pătrat.

În Brașov s-a observat o scădere de 0,7% la prețurilor apartamentelor, de la 1.442 de euro pe metru pătrat util la finele lui august la 1.432 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui septembrie.

Cu toate acestea, în cazul locuințelor din blocurile vechi a avut loc o creștere: este vorba de un avans de 0,6%, de la 1.342 la 1.350 de euro pe metru pătrat. La polul opus, locuințele noi din Brașov au înregistrat o scădere de 1%, de la 1.546 la 1.531 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, prețul apartamentelor s-a majorat cu 0,6%, ajungând la o valoare medie de 1.985 de euro pe metru pătrat util, față de 1.973 de euro pe metru pătrat la finele lui august.

Prețurile locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 1,6% (de la 1.965 la 1.996 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele din ansamblurile noi s-au ieftinit cu 0,5% (de la 1.983 la 1.974 de euro pe metru pătrat).

La Constanța s-a înregistrat o creștere de 1%, de la 1.347 de euro pe metru pătrat util la 1.360 de euro pe metru pătrat.

Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă diferit: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,2% (de la 1.338 la 1.341 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 1,9% (de la 1.360 la 1.386 de euro pe metru pătrat).

În Iași, s-a constatat o creștere de 3,6% în luna septembrie, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat util la 1.172 de euro pe metru pătrat.

Prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 2,1%, de la 1.130 la 1.154 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans mai semnificativ, de 4,7%, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat la 1.184 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara, valoarea medie a unui apartament a crescut cu 0,6% de la 1.349 la 1.357 de euro pe metru pătrat util.

În cazul locuințelor vechi a fost consemnat un avans de 0,5% al prețurilor, de la 1.347 la 1.354 de euro pe metru pătrat, iar cele noi s-au scumpit cu 1%, de la 1.357 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.