Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a participat, miercuri, la o întâlnire cu 50 de reprezentanţi ai sectorului turistic din Oradea, care i-au prezentat cele mai importante probleme pe care le întâmpină: criza forţei de muncă, preţul energiei electrice şi al gazului şi restricţiile determinate de pandemie, potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea.
"În acest moment, IMM-urile se confruntă cu trei mari probleme: costurile utilităţilor, lipsa forţei de muncă şi restricţiile specifice pandemiei. Ce înseamnă energie, există vreun plan de susţinere a costului cu energia pentru IMM-uri? Au ajuns facturile deja 10% din cifra de afaceri, nu există nicio carte de business care să ne spună cum să gestionăm problema şi o să ajungem să lucrăm ca să plătim energia. De asemenea, dacă aţi puea să faceţi lobby pentru business-urile din România, în sensul de a fi diminuate taxele în muncă, sunt extrem de mari, şi simplificarea birocraţiei pentru angajarea de expaţi. Nu există forţă de muncă românească", a precizat reprezentantul hotelului Ramada, Romeo Ionescu, potrivit Agerpres.ro.
Ministrul Constantin-Daniel Cadariu a arătat că Guvernul şi-a pus deja problema compensării pierderilor înregistrate în 2021 de către asociaţiile din turism, iar acolo unde problemele depăşesc competenţa ministerului de resort vor exista colaborări cu alte instituţii şi a reconfirmat angajamentul de a avea întâlniri recurente pentru susţinerea dialogului social cu reprezentanţii din turism, cât şi cu cei ai mediului de afaceri.
Conform sursei citate, ministrul Cadariu organizează, săptămânal, întâlniri cu reprezentanţi din turism în vederea identificării provocărilor şi soluţiilor pentru dezvoltarea acestui domeniu strategic pentru ţara noastră.
La întâlnirea de la Oradea, oficialul guvernamental a subliniat necesitatea participării la târgurile internaţionale de profil, reluată de anul acesta, activitate pentru care ministerul de resort va aloca bani. De asemenea, a punctat principalele programe care vor fi derulate în 2022 cu scopul de a sprijini sectorul turistic şi a vorbit despre importanţa valorificării staţiunilor balneo.
"În decembrie, o primă măsură pe care am luat-o în urma consultării cu reprezentanţii dumneavoastră, a fost acea ordonanţă pentru tichetele de vacanţă, e drept că nu pentru sectorul bugetar, dar pentru activitatea din domeniul turismului reprezintă garanţia că, vreme de cinci ani, minimum 300 de milioane de euro ar putea ajunge în acest sector. Totodată, am deblocat un lucru care stătea în aşteptare de doi ani de zile – participarea la târguri, misiuni economice, expoziţii", a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Şi primarul Florin Birta a vorbit despre importanţa turismului pentru dezvoltarea comunităţii locale şi a punctat necesitatea de a sprijini acest sector. "Turismul este unul dintre factorii cheie prin care un oraş poate să se dezvolte. Oradea este cunoscută ca având un patrimoniu arhitectural deosebit, fiind singurul municipiu din România care face parte din reţeaua Art Nouveau, având un uriaş potenţial de a atrage turişti. Tocmai de aceea este important să sprijinim sectorul turistic afectat de restricţiile generate de pandemie şi de impactul pe care îl au preţurile ridicate la energie electrică şi gaz", a precizat edilul orădean.
În cadrul întâlnirii a fost prezentată şi o nouă formă îmbunătăţită a Programului de promovare a exportului, precum şi a Programului de internaţionalizare a operatorilor economici români. Suplimentar, a fost discutată şi relansarea unor programe cunoscute, destinate antreprenorilor, prioritar fiind însă Start-Up Nation, menţionează comunicatul.