Ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să înceapă imediat să îşi refacă rezervele de gaz pentru a se pregăti de iarna viitoare şi pentru a putea amortiza şocurile din lanţul de aprovizionare, se arată într-un proiect de declaraţie ce ar urma să fie adoptat la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, consultat de Reuters.
Invazia rusă din Ucraina i-a determinat pe liderii celor 27 de state membre ale UE să cadă de acord săptămâna trecută să reducă treptat dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, inclusiv prin creşterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) şi prin accelerarea producerii de energie regenerabilă.
O reducere completă a acestei dependenţe va dura, totuşi, mai mulţi ani, astfel că statele membre pregătesc măsuri pentru a atenua posibilele întreruperi ale alimentării din Rusia, ţară care asigură 40% din importurile de gaz, 27% din importurile de petrol şi 46% din importurile de cărbune ale Uniunii Europene.
"Refacerea rezervelor de gaz în UE ar trebui să înceapă acum. Statele membre şi Comisia Europeană vor coordona de urgenţă măsurile necesare pentru a garanta niveluri adecvate ale rezervelor de gaz până iarna următoare", se arată într-un draft al concluziilor pentru summitul liderilor din UE de la 24 şi 25 martie.
Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli prin care li se va cere statelor din UE să asigure colectiv rezerve de gaz la un nivel de cel puţin 90% până la 1 octombrie în fiecare an. Conform proiectului de concluzii al summitului, liderii din UE ar urma să preia propunerea, potrivit Agerpres.ro.
Rezervele de gaz ale UE sunt în prezent acoperite în proporţie de 26%.
În contextul creşterilor preţurilor la energie pentru cetăţenii europeni, liderii din UE vor discuta de asemenea despre noi măsuri de a amortiza costurile pentru consumatori şi companii.
Preţurile la gaz în Europa au crescut la niveluri record în această lună după invazia rusă din Ucraina. Această majorare vine după luni de costuri deja ridicate pentru energie pe care majoritatea ţărilor din UE încearcă să le combată prin subvenţii de urgenţă şi scutiri de taxe.