România nu este o ţară săracă, ci una cu o populaţie bine pregătită şi dinamică, însă acest potenţial trebuie mai bine pus în valoare în dezvoltarea ţării, a afirmat Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale, într-un interviu acordat AGERPRES.
El a subliniat că România are acum posibilitatea de a-şi dezvolta adevăratul potenţial la nivel economic şi social, cu ajutorul miliardelor de euro care vin de la Uniunea Europeană prin Programul de Redresare şi Rezilienţă.
În faţa scumpirilor din ultima perioadă la energie şi alimente, cele mai bune măsuri sunt sprijinirea consumatorilor vulnerabili şi aplicarea unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, spune comisarul. El nu crede că poate exista o definiţie unică a consumatorilor vulnerabili la nivel european, din cauza diferenţelor mari dintre ţări. Din acelaşi motiv nu poate exista nici sistemul unic de pensii.
În ceea ce priveşte criza refugiaţilor din Ucraina, Comisia Europeană se află în proces de activare a Mecanismului de Protecţie Temporară, iar statele membre care primesc refugiaţi vor fi ajutate cu bani europeni, menţionează el.
AGERPRES: Cum a fost vizita în România şi care sunt concluziile principale după discuţiile cu autorităţile române?
Nicolas Schmit: Vizita în România a fost foarte fructuoasă, foarte interesantă. Am avut discuţii foarte interesante cu Guvernul, dar şi cu ONG-uri şi cu partenerii sociali. Personal am învăţat foarte mult.
De asemenea, am profitat de oportunitate pentru a explica priorităţile actuale în termeni de politici europene, dată fiind criza cu care ne confruntăm acum cu Ucraina, dar şi cu dificultăţile în domenii precum preţurile la energie, preţurile la alimente şi situaţia economică generală cu care ne confruntăm.
AGERPRES: Şi care sunt concluziile? Cum putem ajuta oamenii să facă faţă scumpirilor din această perioadă?
Nicolas Schmit: Există abordări diferite. Abordarea pe termen scurt este aceea că, dacă avem posibilitatea, să sprijinim acele gospodării aflate într-o situaţie dificilă să îşi plătească facturile la energie. Asta este ceea ce a propus Comisia Europeană. Ştiu că uneori, în contextul naţional, asta nu este uşor de făcut, să sprijini.