Demiterea lui Florin Cîțu din funcția de premier a costat România: Datele Eurostat arată că am înregistrat cel mai mare deficit, cu Nicolae Ciucă prim-ministru

0
66

La începutul lunii octombrie 2021, Florin Cîțu spunea adio fotoliului de premier, după o moțiune de cenzură ce a generat un vot record împotriva unui prim-ministru. La 25 noiembrie, România îl instala pe urmașul lui Cîțu la Palatul Victoria, pe Nicolae Ciucă, generalul retras ca să slujească țara ca ministru al Apărării și ajuns în funcția supremă în executiv. Însă, fără Cîțu premier, România a ajuns iar rușinea Europei la nivel economic. O demonstrează datele Eurostat pentru ultimele 3 luni ale anului trecut.

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 49,6 miliarde de euro (1,3% din PIB) în trimestrul patru din 2021, iar ţările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Belgia (minus 6,2 miliarde de euro), Grecia (minus 5,2 miliarde de euro), Polonia (minus 4,7 miliarde de euro) şi România (minus 4,4 miliarde de euro), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie agerpres.ro.

În trimestrul trei din 2021, Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 69,6 miliarde de euro (1,9% din PIB), iar în trimestrul patru din 2020 un plus de 125,4 miliarde de euro (3,6% din PIB).

Conform Eurostat, în perioada octombrie – decembrie 2021, un număr de 13 state membre ale UE au înregistrat un excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (65,2 miliarde de euro), Ţările de Jos (15,2 miliarde de euro), Danemarca (9,4 miliarde de euro) şi Suedia (6,8 miliarde de euro), în timp ce alte 14 ţări membre, printre care şi România, au înregistrat deficit de cont curent.

Eurostat subliniază că în trimestrul patru din 2021 UE a înregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (46,80 miliarde de euro), SUA (24 miliarde de euro), Elveţia (22,6 miliarde de euro), Canada (5,3 miliarde de euro), Brazilia (cinci miliarde de euro), Hong Kong (4,7 miliarde de euro), Japonia (3,3 miliarde de euro) şi India (1,5 miliarde de euro).