Polonia vrea să sporească importanţa centralelor electrice pe bază de cărbune până în 2049, deoarece trebuie să-şi ajusteze strategia energetică în contextul preţurilor volatile la gaze şi al războiului din Ucraina, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Activelor Statului pentru agenţia poloneză de presă PAP, transmite Reuters.
Oficialul a precizat că Polonia nu intenţionează să extindă operarea centralelor electrice pe bază de cărbune dincolo de 2049, dar vrea să intensifice folosirea lor, şi nu intenţionează a le înlocui cu centrale pe gaze la nivelul la care era planificat iniţial.
De asemenea, vicepremierul Jacek Sasin, care este şi ministrului Activelor Statului, a declarat pentru PAP: "Volatilitatea preţurilor înseamnă că folosirea gazelor ca un combustibil de tranziţie în generarea energiei nu este acceptabilă. Astăzi vrem să prelungim durata de funcţionare a centralelor electrice pe bază de cărbune şi să le folosim pentru a stabiliza întregul sistem", potrivit Agerpres.ro.
Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.