Ionuț Lazăr, un cioban din satul Deleni din județul Mureș, este un exemplu remarcabil de român care a ales să revină în țara sa natală, renunțând la viața în străinătate pentru a se dedica tradițiilor și vieții la țară.
Ca mulți alții, Ionuț Lazăr a pornit la drum în Germania în căutarea unei perspective financiare mai bune. Cu toate acestea, chemarea inimii sale și dorul de casă l-au făcut să revină repede în România. În Germania, el lucra în industria construcțiilor, dar în țara natală, a ales să devină cioban, declarând că acum se simte mai fericit ca niciodată.
Povestea lui Ionuț Lazăr a fost adusă în atenția publicului mai întâi de către Iosif Ciunterei, un etnolog și administratorul paginii de Facebook „Cu Iosif pe coclauri,” și mai târziu a împărtășit-o în detaliu pentru Trinitas TV.
Deși veniturile sale sunt mai mici decât cele pe care le-ar fi putut câștiga în străinătate, pentru Ionuț nu există comparație cu traiul la țară, stilul de viață sănătos și iubirea față de natură.
El spune: „Nici să nu mai aud de ea (străinătate). Las’ să meargă alții, eu rămân la oi!” Pentru Ionuț, acasă este un paradis, iar experiența sa arată că banii nu pot cumpăra fericirea și liniștea sufletească pe care le găsește la țară.
Ionuț a dezvăluit condițiile de muncă extenuante pe care le-a avut în străinătate. Cu programul zilnic începând la ora 05:00 dimineața și continuând până târziu în noapte, era epuizat de muncă în construcții. Acest ritm de viață i-a afectat sănătatea și i-a adus aminte de dorul de casă, de țară și de familie.
Despre colegii săi care câștigau sume mari de bani în străinătate, Ionuț a mărturisit că, în ciuda salariilor atractive, el, ca tânăr neexperimentat, câștiga mult mai puțin. De aceea, nemulțumit de viața din străinătate, a decis să se întoarcă la Deleni, în locurile în care a crescut.
Ionuț nu a irosit banii economisiți în străinătate. Cu economiile sale de aproximativ 1.200 de euro, a cumpărat câteva oi și a pus bazele unei mici ferme personale. Pentru el, legătura cu locurile natale este neprețuită, iar să renunți la casa ta și să te muți în oraș nu este o opțiune. El se simte acasă în mijlocul naturii, lângă părinți și bunici, și este mai fericit ca niciodată în această alegere.
Ionuț împărtășește un sfat pentru toți românii din diaspora: „Un sfat nu numai pentru tineri, ci pentru toți cei plecați în străinătate, care au lăsat familiile și locurile natale în urmă. Dacă ați strâns bani în străinătate, vă recomand din toată inima să vă întoarceți în țară, să contribuiți la dezvoltarea acestei țări și să nu o lăsați în paragină. Să vă implicați în creșterea animalelor, să aveți grija de vaci și oi, pentru că acestea vă pot oferi o viață prosperă. Este un drum anevoios, dar, așa cum am experimentat eu, producția vine cu răbdare și efort.”
Povestea lui Ionuț Lazăr este un exemplu extraordinar de determinare și pasiune pentru tradițiile și viața la țară, arătând că valorile autentice pot fi găsite și în mijlocul naturii și al comunității locale.