Rusia ar putea începe să cumpere monede naționale ale țărilor „prietenoase” și folosi rezervele respective pentru a încerca să influențeze rata de schimb a dolarului și a euro ca mijloc de contracarare a aprecierii puternice a rublei, relatează Reuters.
Rubla s-a apreciat la maximul ultimilor 7 ani în contextul măsurilor de control a capitalului impuse de Moscova care includ limite asupra retragerilor în valută, situația ducând la afectarea veniturilor obținute de Rusia din exporturi din cauza deprecierii dolarului și a euro.
Autoritățile ruse au sistat achizițiile de valute străine prin intervenții pe piață la începutul lui 2022 ca parte a unei reguli bugetare menite să protejeze moneda națională de șoscuri externe și să amelioreze presiunile puse asupra rublei într-o perioadă când aceasta s-a prăbușit la un minim istoric imediat după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.
La sfârșitul lunii martie însă rubla a revenit la nivelurile de dinaintea începerii „operațiunii militare speciale” și a cunoscut ulterior o creștere constantă, ajungând în luna mai valuta cu cea mai puternică apreciere de la începutul anului.
Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat miercuri că o nouă regulă bugetară va permite ministerului său să intervină și acumuleze rezerve în alte monede străine.