”România are bani pentru proiecte smart de dezvoltare a comunităților, dar noi vedem în micile proiecte, mari realizări” – susține Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate. Într-o declarație la Radio România Actualități, el a făcut o comparație între capitala României și alte orașe importante ale Europei, care au dezvoltat conceptul de smart city.
”Un oraș inteligent nu înseamnă tehnologie, înseamnă să folosim tehnologia, să o punem în slujba comunității noastre, dar să punem omul în mijlocul acelei comunități. Un proiect de smart city (sau smart village) va pune locuitorul acelei localități în mijlocul comunității și va încerca să îi facă viața mai bună, de la cele mai vizibile aspecte.
Toți ne pricepem la dezvoltare digitală, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dar să nu uităm că tehnologia este o unealtă în slujba comunităților noastre. Un oraș inteligent pune întotdeauna accent pe oameni, nu pe tehnologie”- a spus Eduard Dumitrașcu.
Care sunt cele mai digitalizate orașe europene
”Îmi place foarte mult Viena pentru că, istoric, au avut o viziune cu mult înainte de a se vorbi despre comunitățile inteligente. De peste o sută de ani s-au gândit la ce înseamnă dezvoltarea orașului, la tot ceea ce înseamnă sinergia dintre autoritățile orașului, mediul de business, societatea civilă. Apoi, zeci de ani mai târziu, a venit tehnologia care a unit aceste domenii”
Îmi place foarte mult orașul Amsterdam pentru că a înțeles foarte bine ce înseamnă comunitatea, spiritul civic și ce înseamnă, exact, importanța explicațiilor atunci când iei o măsură. Îmi plac mult orașele nordice pentru că pun accent pe cetățean, pe simplitate și pe tehnologie. Aici există mai puține brizbrizuri și mai multă eficiență.