Liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, a afirmat, miercuri, ca „USL nu a mai existat” in judet dupa ruperea Uniunii la nivel central decat prin sustinerea unor proiecte „bune pentru comunitate”, iar cu democrat-liberalii a avut „o colaborare buna si pana acum” in judet.
Liderul PNL Sibiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca dupa ruperea USL la nivel central, „USL nu a mai existat la Sibiu, decat prin sustinerea unor proiecte bune pentru comunitate”.
„USL nu a mai existat la Sibiu, decat prin sustinerea unor proiecte bune pentru comunitate. Indiferent a cui este propunerea – PSD, FDGR sau PDL – ne dam tot sprijinul pentru proiectele Sibiului”, a declarat Mircea Cazan.
Intrebat cum a colaborat PNL cu democrat-liberalii pana acum in judetul Sibiu, Cazan a raspuns: „Am avut o colaborare buna si pana acum in judet. De maine (joi- n.r) vom incepe colaborarea in Parlament, in sedintele comune si in cele pe comisii. Duminica noaptea, alegerile au aratat ca dreapta a castigat in judetul Sibiu. Procentele obtinute de PNL si PDL impreuna sunt mult mai mari decat cele obtinute de PSD”.
De asemenea, intrebat daca PNL va initia discutii cu PDL si FDGR pentru modificarea majoritatii in Consiliul Judetean Sibiu si schimbarea din functie a vicepresedintelui PSD, Ioan Banciu, Cazan a raspuns: „Este prea devreme deocamdata sa discutam despre asta”.
Consiliul Judetean Sibiu este format din 33 de consilieri dintre care noua FDGR, noua PSD, sapte PDL, cate trei PNL si PP-DD si doi de la PC.
Cat timp a functionat USL, avand in vedere ca prim-vicepresedintele liberalilor, Klaus Iohannis, este si fost lider al FDGR si a ramas in continuare membru cu influenta al acestei formatiuni, FDGR a votat intotdeauna alaturi de Uniune, obtinandu-se o majoritate confortabila.
In conditiile noii intelegeri dintre PNL si PDL, cele doua formatiuni ar detine doar zece consilieri, majoritatea fiind insa asigurata prin voturile date de FDGR.
Conducerea CJ Sibiu este asigurata in prezent de catre Ioan Cindrea (PSD) si vicepresedintii Ioan Banciu (PSD) si Marcel Luca (PNL).
In Consiliul Local (CL) Sibiu, schimbarea aliantelor politice la nivel central nu a produs modificari nici pana acum, deoarece FDGR detine singur majoritatea, celelalte partide avand cate doi sau trei consilieri.
CL Sibiu este format din 23 de consilieri, 15 dintre acestia fiind de la FDGR, doi de la PDL, trei de la PSD, doi de la PNL si unul de la PC.
Primaria Sibiu este condusa de Klaus Iohannis care, la momentul alegerilor locale din 2012, era presedinte al FDGR si a candidat cu sustinere din partea PNL. Ulterior, acesta a devenit prim-vicepresedinte al PNL si a renuntat la conducerea FDGR, fiind insa in continuare membru al formatiunii. Iohannis este ajutat de doi viceprimari, unul de la PNL, Virgil Popa, si unul de la FDGR, Astrid Fodor.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, ca PDL si PNL au stabilit ca de joi grupurile parlamentare liberale si democrat-liberale din cele doua Camere vor lucra impreuna si tot de joi vor incepe colaborarile in teritoriu pentru a se constitui majoritati ale celor doua partide.
„De maine (joi – n.r.) vor incepe colaborarile in teritoriu pentru a se constitui majoritati ale celor doua partide si (…) ceilalti colegi vor constitui grupurile necesare pentru a crea, pentru a lucra la acest proiect pentru Romania, pentru a incepe discutii localitate cu localitate, judet cu judet, pentru a aduna fortele celor doua partide, astfel incat intr-un timp, cum spuneam eu, cat mai scurt, daca s-ar putea maine dimineata, dar nu o sa putem, sa ajungem la a construi un foarte puternic partid de centru-dreapta din Romania”, a spus el.
Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, la randul sau, la finalul discutiilor cu liderii PDL, ca toate aliantele locale ale PNL cu PSD prin care au fost asigurate majoritati locale urmeaza sa fie rupte, pentru a fi incheiate altele cu PDL.