Fenomene climatice atipice, dereglare comerciala si lacomie omeneasca: acestea sunt motivele pentru care, in acest moment, in Romania un kilogram de lamai este mai scump decat un kilogram de carne de pui.
Cu aproximativ trei saptamani in urma, pretul lamailor a inceput sa urce usor in toate pietele din tara. Dupa o saptamana ajunsese la 12 lei kilogramul.
Dupa inca o saptamana, pretul lamailor a atins 17 lei kilogramul. La doi pasi de taraba cu citrice, carnea de pui grill se vinde cu 9,90 de lei kilogramul, iar pulpele de pui costa 10,30 de lei kilogramul. Cum e posibil asa ceva?
“La sfarsitul lunii mai, ca in fiecare an, prima productie de lamai din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina si Uruguay. Doar ca America de Sud a trecut prin cea mai rece iarna din ultimii 50 de ani, urmata de o perioada deosebit de secetoasa – adica o catastrofa climatica. Asa a fost calamitata jumatate din recolta de citrice, lucru care a determinat scumpirea acestora. Sigur ca deja au aparut pe piata noastra lamaile turcesti si cele din Israel, dar lacomia comerciantilor a tinut si tine pretul sus, mai ales ca vara consumul de citrice, pentru sucuri, este mai mare”, a spus Florin Savu, reprezentantul unei firme care importa lamai din Argentina.