Mica Unire a fost marcata si de vasluieni – FOTO

0
79

Prefectul Isabel BOGDAN si subprefectul Mircea GOLOGAN au avut parte de un adevarat maraton al manifestarilor dedicate Unirii Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859.

Cei doi reprezentanti ai Guvernului in teritoriu au participat la simpozionul “Unirea, natiunea a facut-o”, organizat de Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, unde istoricii Nicolae Ionescu, Laurentiu Chiriac, Albert Grecu si Mihai Cristian Selaru, sub coordonarea Ramonei Mocanu, directorul institutiei, au vorbit despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, simbol al micii uniri.

 “Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de la 5 si 24 ianuarie 1859, care a provocat o mare insufletire in orasele si satele actualului judet Vaslui, inaintasii nostri au stiut sa impace textul Conventiei de la Paris cu dorinta tarii intregi. Astfel, lupta pentru unire a inregistrat un succes rasunator, dubla alegere insemnand inceputul procesului de construire pe baze moderne a statului national roman”, a declarat Laurentiu Chiriac.

 Prefectul Isabel Bogdan a tinut sa aminteasca de faptul ca 24 ianuarie ramane in istoria noastra drept ziua in care Romania se transforma intr-un stat modern, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, devenind, astfel, infaptuitorul Unirii Principatelor Romane.

 “Chiar daca husenii si barladenii se lupta pentru statutul de concitadini ai lui Cuza, Vasluiul este legat sufleteste de numele domnitorului, un simbol al unitatii statale. Vasluiul mai este legat de Mica Unire, prin Mihail Kogalniceanu, Anastasie Panu, Costache Epureanu, Theodor Rosetti si multi altii. Acestia au facut parte din comitetele unioniste si din adunarile ad-hoc din Moldova, avand contributii majore in infaptuirea unirii, mare parte dintre ei detinand functii importante in statul roman. De aceea, trebuie sa ne cinstim valorile poporului roman, care au contribuit la primul pas catre marea unire de la 1 decembrie 1918. Sa celebram impreuna Unirea Principatelor si sa reflectam la semnificatia acestei zile in care intelegem ca Romania suntem fiecare dintre noi si toti laolalta”, a spus Isabel BOGDAN.

In centrul orasului, actorii Teatrului “V.I. Popa” Barlad au evocat momentul unirii, dupa care a urmat un recital al Rapsodiei Vasluiului, alaturi de Hora Vasluiului si invitatii speciali, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean si Cristian Fodor, sute de vasluieni aplaudand programul artistic oferit. In final, autoritatile locale au dansat alaturi de spectatori Hora Unirii.