S-a implinit un an de cand Sectia de Oncologie a Spitalului de Urgenta din Vaslui s-a inchis, iar pacientii sunt trimisi cu un microbuz al unitatii sanitare la Iasi, pentru tratament. La finalul lui ianuarie 2016 a inceput cosmarul bolnavilor, atunci cand medicul Cristina Parau, singurul oncolog al spitalului, si-a anuntat demisia alegand sa lucreze in sistemul privat.
„Doctorii oncologi lipsesc si am sotia pe care o duc la Iasi. Vino la Vaslui, de la Vaslui, iar la Iasi am plimbat-o”, spune sotul unei paciente.
Conducerea spitalului a oferit in ultimii doi ani apartamente in Vaslui unor medici tineri din Iasi, drept locuinte de serviciu. Directorul unitatii medicale spune ca va incerca si in acest an o masura similara, dar cu toate acestea medicii nu se inghesuie sa vina in zona noastra.
„Am scos postul la concurs, am facut adrese catre toate institutele de medicina pentru a ne ajuta si speram ca absolventii si din alte centre universitare sa opteze pentru a ocupa un post in spitalul Vaslui. Nu aveam cum sa mai tinem sectia deschisa si bolnavii internati, fara medic. Situatia este dramatica pentru bolnavii cu citostatice, pentru ca in cazul lor tratamentul se face numai aici in spital. Pentru ceilalti pacienti care primesc tratament in ambulatoriu, prescrierea tratamentului si a retetelor este asigurata de medicul din Policlinica, angajat cu jumatate de norma, care, din pacate nu poate asigura activitatea medicala si in cadrul spitalului pentru ca are o problema de sanatate grava. Am facut toate demersurile, am cerut sprijinul tuturor centrelor universitare din tara, in speranta ca se va gasi un medic in specialitatea oncologie, dispus sa vina la Vaslui”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.
Leafa pentru un medic specialist din IasI care ar veni sa lucreze la Vaslui ar fi de peste 6.000 de lei cu tot cu sporuri sI garzi. In plus ar beneficia de transport gratuit. Bolnavii de cancer pleaca la drum dimineata. La inceput bolnavilor li s-a asigurat naveta cu un microbuz pus la dispozitie de spital. Acum, insa, fiecare bolnav se descurca asa cum poate. Merge la tratament cu trenul, cu microbuzele private sau cu masina personala. Majoritatea bolnavilor de cancer provin din satele indepartate ale judetului Vaslui. Dupa ce ajung la IasI, pacientii rebuie sa astepte alte ore pe holurile Insitutului Oncologic, la care sunt tratati pacienti din toata zona Moldovei.
„Pacienti care fac chimioterapie pot avea tulburari dupa tratament. Acestea se trateaza ambulator, este imposibil sa le dam un cadru medical sa ii insoteasca, noi nu putem asigura asa ceva”, declara Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iasi.
Tratamentele dureaza pana la 17.30. Abia atunci, pleaca inapoi spre casa. Un bolnav se plange ca revine la Vaslui in jurul orei 19.00. De aici, il asteapta cei 65 de kilometri pana in sat. In total, la Vaslui, sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer.
“Nu mai pot rezista asa. Asta nu este viata. SI asa sunt bolnava. Cum sa nu ma pot trata aici la spital. Sa fac naveta pentru citostatice. Este groaznic!”, spune Maria Bujor.