,,SĂNĂTATE, CA LA CARTE! -INGREDIENTELE UNUI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS” LA ȘULETEA – FOTO  

0
139

Șuletea, aparent o comună ca oricare alta din județul Vaslui. La prima vedere. Dar în această comună se desfășoară de ceva vreme lucruri magice în perioada sărbătorilor pascale, a crăciunului și numai. Dacă startul a fost dat de directorul căminului cultural al comunei dl. Silviu Popa acum după trecerea la cele veșnice, ștafeta a fost preluată de dl. învățător Apostol Neculai care împreună cu Cătălin Hliban actualul director de cămin cultural, cu primarul Ciprian – Robert Tamaș și 9 cadre didactice inimoase de la Școala Gimnazială ,,Virgil Caraivan” Șuletea au pus bazele unui proiect pentru copiii din comună, intitulat: ,,SĂNĂTATE, CA LA CARTE! -Ingredientele unui stil de viață sănătos”. În cadrul acestui proiect au fost antrenați și partenerii:

Primăria comunei Șuletea, Centrul Franco-Român de Cooperare Economică și Culturală, Asociația ,,RESTARTEDU” și prof. dr. Dan Horgan.

În cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, de la Școala Gimnazială ,,Virgil Caraivan”s-a desfășurat prima dintre activitățile proiectului educațional ,,SĂNĂTATE, CA LA CARTE! „Ingredientele” unui stil de viață sănătos, intitulat „UN STROP DE BUCURIE ȘI DE SĂNĂTATE, CU MENIUL ARTE”, în care cei 180 de copii prezenți și cele 9 cadre didactice au asimilat mirajul etapelor creării unei compoziții etnofolcloric-artistico-religioase aparținând cultului creștin ortodox, icoana pe sticlă, prin explicațiile minuțios elaborate de cunoscutul artist plastic bârlădean, profesorul dr. Dan Horgan.

Participanții au aflat că arta etnofolcloric-artistico-religioasă este o terapie minunată a sufletului și minții omenești, un mod simplu de a ne îngriji sănătatea fizică și psihică și de a dovedi empatie față de noi și de semenii din jurul nostru atât în sălile de clasă, familie sau pe ulițele comunei.

,,Dorim ca acest proiect să nu fie singurul. Un proiect care să ajute tinerii elevi ai comunei dar și cadrele didactice implicate în proiect pentru a educa și învăța simplu și în cel mai ușor mod<<activitatea ludică>> prin care din timpuri imemorabile a fost sursa de învățare și educare în care s-au suprapus utilul cu plăcutul. Am dorit ca în cadrul acestui proiect educațional să îmbinăm cât mai multe discipline diversificate pentru a captiva cât mai mult pe copiii implicați, și un bagaj cultural pentru tot restul vieții. Cu mult folos și bucurie pentru beneficiarii proiectului sperăm că vor fi și activitățile care vor urma derularea lui.

Ținem să precizăm că în cadrul proiectului vor mai urma și alte activități:

-„Stil de viață sănătos înseamnă bucurie!”(1) – cu Asociația RESTARTEDU Bârlad

-„Stil de viață sănătos înseamnă bucurie!”(2) – cu invitatul ediției, dr. Alma Bălan.

-„MENIUL ZILEI: mănânc sănătos, fac sport, citesc, zâmbesc” – cu invitatul ediției, dl Ștefan Iancu, rugbist, sportiv de performanță

-„Rolul tehnologiei în îmbunătățirea stilului de viță” – cu invitatul ediției, ing. și antreprenor Popa Dacian. „Citiți, învățați, respectați, meșteriți, călătoriți” – excursie/vizită la un obiectiv cu specific balnear și de odihnă. Toate activitățile cât și feedbackul vor fi mediatizate prin editarea revistei proiectului Trup și suflet, sănătoși.” așa cum ne-a declarat inițiatorul proiectului învățătorul Apostol Neculai