De ce ne sarbatorim mamele

0
80

Ideea Zilei Internationale a Femeii a fost propusa pentru prima data in 1910, la cea de-a doua editie a Conferintei Internationale a Femeilor Socialiste. Ziua Internationala a Femeii devine astfel, o recunoastere, nu numai simbolica, a locului pe care femeia il ocupa in societatea contemporana, dar si a rolului, din ce in ce mai important, jucat in istoria si devenirea lumii.

Astazi sarbatorim ziua tuturor femeilor din lume, iar copiii mici stiu ca singura femeie din viata lor este mama. In perioada prescolara, copilul traieste o amplificare si diversificare a starilor afective, dar i se contureaza si posibilitatea de evaluare interioara comparativa a lor. El experimenteaza emotii din ce in ce mai complexe si mai nuantate. Unul dintre obiectivele gradinitei si a scolii este educarea copiilor in sensul omeniei, generozitatii, receptivitatii la durerile si bucuriile celor din jur.

Atasamentul copilului fata de familie, si in special fata de mama sa, este indiscutabil. Dar, in acelasi timp, oricat ar parea de ciudat, dragostea si atasamentul, comportamentul si manifestarile fata de mama trebuie formate. Aceasta zi de 8 Martie poate fi un prilej de a forma aceste manifestari de dragoste, respect si consideratie fata de cea care ne-a dat viata. Iar daca mediul familial nu este suficient de „rafinat” in a forma copilului deprinderi corecte, atunci aceasta sarcina ar trebui sa revina gradinitei, scolii – in special cadrelor didactice, care tin legatura cu familia.