Vezi ce zic romanii despre promovarea femeilor in politica

0
101

Un sondaj recent releva faptul ca romanii (44%) vor ca partidele sa fie obligate prin lege sa promoveze femeile in functii alese, cu toate ca majoritatea respondentilor considera ca implicarea femeilor in politica nu schimba cu nimic mersul lucrurilor, nici macar daca o femeie ar accede in functia de prim-ministru. Cu alte cuvinte romanii nu considera genul ca fiind un element definitoriu in prestatia oamenilor politici.scrie stiripesurse.ro

„Romanii au opinii impartite cu privire la ipoteza ca partidele sa fie obligate prin lege sa creasca numarul de femei promovate in posturi alese. Astfel, 44,5% dintre romani sunt de acord cu o asemenea idee, in timp ce 37% se opun, iar un numar destul de ridicat de respondenti (18,5%) aleg sa nu se pronunte.

Nivelul ridicat de non-raspunsuri poate fi explicat pe de o parte ca un efect al conformismului social existent in jurul subiectului, iar pe de alta parte o rezultanta a faptului ca tema promovarii femeilor in politica printr-o modificare legislativa a fost dezbatuta doar marginal”, explica autorii sondajului INSCOP.

„Intrebati care ar fi influenta unei implicari mai mari a femeilor in viata politica, 40,3% dintre respondenti considera ca lucrurile ar ramane la fel. Acest rezultat demonstreaza ca un procent important dintre romani nu considera genul ca fiind o variabila definitorie pentru prestatia oamenilor politici.

25% dintre respondenti considera insa ca lucrurile ar merge mai bine in Romania daca implicarea femeilor in politica ar fi mai ridicata, in timp ce 17,2% sunt de parerea contrarie. Faptul ca sunt sensibil mai multi cei care valorizeaza pozitiv efectul pe care l-ar avea cresterea implicarii femeilor in politica este de remarcat. Procentul de non-raspunsuri (17,5%) este si in acest caz influentat de conformismul social”, arata sursa citata.

„Raspunsurile la intrebarea ”ce parere aveti despre posibilitatea ca o femeie sa devina primul-ministru al Romaniei” se suprapun partial cu cele de la intrebarea anterioara. Astfel, 47,4% dintre respondenti considera ca o femeie prim-ministru nu ar schimba cu nimic lucrurile, 24,3% sunt de parere ca situatia actuala s-ar imbunatati, poate si ca o reflexie a perceptiei ca femeile sunt mai responsabile si mai pricepute in sfera ”bunei gospodariri”, iar 12,5% afirma contrariul. Numarul non-raspunsurilor este ceva mai mic in acest caz (15,8%).

Raspunsurile la aceasta intrebare sunt pana la un punct comparabile cu cele obtinute in luna septembrie 2014, cand Inscop a testat modul in care romanii se raportau la ipoteza alegerii unei femei in functia de presedinte al Romaniei. La acel moment 39,9% dintre respondenti considerau ca o femeie presedinte nu ar schimba cu nimic mersul lucrurilor, 23,1% erau de parere ca ar produce o modificare in bine, 15,4% credeau ca ar aduce o schimbare in rau, iar 21,6% evitau sa raspunda. Orice comparatie trebuie insa sa tina cont de contextul electoral in care ne gaseam la acel moment, precum si de faptul ca, desi in mentalul colectiv cele doua functii sunt percepute partial ca suprapunandu-se din punctul de vedere al atributiilor, totusi exista asteptari diferite de la un presedinte, respectiv de la un premier”, precizeaza reprezentantii INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul. El a fost realizat in perioada 5-10 februarie 2015 pe un esantion de 1065 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.