Premierul Ciolacu anunță o inițiativă pentru reglementarea concediilor medicale: Alianța Pacienților Cronici cere eliminarea taxării

0
79

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că va lucra împreună cu ministrul Sănătății și cel al Finanțelor pentru a stabili o „foaie de parcurs” privind concediile medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. Această declarație a fost făcută în contextul unei ședințe de Guvern, în care s-a evidențiat nevoia unei clarificări legislative pentru a sprijini persoanele aflate în situații în care concediul medical este necesar.

„Miercuri, Alianța Pacienților Cronici din România a solicitat Parlamentului și Guvernului să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât și pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale primite în caz de accidente”, a menționat Premierul Ciolacu.

Într-un comunicat remis AGERPRES, Alianța Pacienților Cronici a subliniat că taxarea cu 10% a concediilor medicale exercită o presiune nejustificată asupra persoanelor afectate de boli cronice.

„Niciun bolnav cronic nu poate controla când se îmbolnăvește sau când necesită spitalizare. Evoluția unei boli cronice nu este influențată de deciziile arbitrale ale autorităților. Cerem Parlamentului și Guvernului României să elimine taxa de 10% pentru toate concediile medicale, indiferent de natura afecțiunii sau de circumstanțele care le determină. Dacă există suspiciuni de abuz în privința concediilor medicale, Guvernul ar trebui să inițieze investigații pentru identificarea și sancționarea abuzurilor, în loc să impună penalități tuturor cetățenilor din cauza unor practici individuale”, se menționează în comunicatul Alianței Pacienților Cronici.

Această dezbatere reflectă preocupările atât ale autorităților guvernamentale, cât și ale organizațiilor civice, în ceea ce privește accesul echitabil la concedii medicale și sprijinul acordat celor afectați de diverse afecțiuni de sănătate.

Situația concediilor medicale și a taxării acestora va rămâne un subiect de dezbatere intensă și de acțiune legislativă în săptămânile următoare, pe fondul unei cereri crescute pentru o abordare mai echitabilă și umană în sistemul de asistență medicală din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.