3 motive pentru care România se transformă într-un centru tehnologic în Europa

0
129

După ce ani de zile Bucureștiul a fost numit ”Micul Paris”, poreclă ușor de înțeles la vremea respectivă, credeam că prea multe asemănări pozitive pentru România sau orașele mari din țara noastră nu am prea avea de unde auzi.

Totuși, în ultimii ani, din ce în ce mai multe voci discută natural, cu multă lejeritate, despre România ca fiind un ”Silicon Valley” al Europei Estice. Probabil că această comparație pare un pic forțată, la prima vedere. Dacă nu ești la curent cu evoluția pieței IT, a tehnologiei, cu dezvoltarea fantastic de rapidă în domeniu, ai putea avea senzația că asocierea menționată este mai degrabă o luare în derâdere.

De fapt, în doar câțiva ani, România a absorbit extrem de multe elemente care, puse laolaltă, au transformat-o destul de rapid într-un veritabil centru tehnologic puternic, cel puțin pentru această zonă geografică din Europa de Est. Evoluția rapidă în multe domenii, de la magazine online sau jocuri și pacanele online, a fost ajutată de acces la internet și interesul spre digitalizare la nivel micro.

Cluj Napoca, oraș care a devenit inima IT-ului din țara noastră, atrăgând o comunitate foarte mare de specialiști, antreprenori, investitori, este probabil capitala IT în acest moment. Nu au rămas în urmă nici alte orașe mari, cum ar fi Timișoara sau Brașov, sau, desigur, capitala, București.

Dar, ce oferă mai exact România tuturor celor care au ales să dezvolte aici noi tehnologii?

Unsplash

Cele mai atractive elemente pentru orice afacere

Pentru ca o zonă să fie ofertantă, atractivă, cu potențial, ea trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de moment și de perspective. Un prim motiv ar fi faptul că românii sunt cu adevărat foarte pasionați de domeniul IT, motivați fiind de câștigurile net superioare comparativ cu alte domenii.

Pe de altă parte, ne lăudăm cu un popor educat, multilingvismul fiind unul dintre talentele pe care le exersăm, învățând două sau mai multe limbi străine încă din anii de studiu. Este un aspect esențial pentru a deschide orizonturi tuturor investitorilor de peste mări și țări.

Să nu uităm că România este o țară extrem de atractivă, cu un potențial imens, atât turistic, cât și intelectual. Mulți dintre investitorii ajunși aici, întâmplător sau fără a avea planuri specifice, au rămas îndrăgostiți de frumusețea țării și de posibilitatea de a se stabili în asemenea orașe cu iz istoric și mult charm, cum sunt Cluj sau Brașov, de exemplu.

Desigur, a contat foarte mult și faptul că aceste orașe sunt centre universitare foarte mari, cu extrem de multe posibilități de recrutare a tinerilor absolvenți, ulterior.

Sunt foarte multe elemente care reunite au determinat cea mai mare dezvoltare specifică unei industrii în România în ultimii mai bine de treizeci de ani.

Unsplash

Este loc și de mai mult pentru viitorul IT-ului în România?

Această întrebare este legitimă dacă ținem cont de contextele social, politic și economic, intern și internațional. Probabil este dificil să preconizăm acum cât de departe va ajunge pe viitor evoluția industriei IT raportat la țara noastră.

Dacă ținem cont de o creștere proporțională a nivelului dar și a costurilor de trai în orașele menționate, putem spune că o limită a fost deja atinsă. Sunt riscuri ca aceiași investitori care veneau cu câțiva ani în urmă spre țara noastră cu brațele deschise, să se reorienteze acum spre zone mai puțin scumpe.

Totuși, o infrastructură mai trainică ar putea oferi încă un motiv esențial pentru dezvoltare în anii care vin, inclusiv în acest domeniu care nu este extrem de dependent de mișcare. Probabil acesta este unul dintre punctele critice peste care România nu a reușit încă să treacă de atâția ani.

Una peste alta, România își merită deocamdată porecla de ”Silicon Valley” a Europei de Est pe deplin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.