Adevarata miza a legii finantarii partidelor politice ar putea fi decontarea cheltuielilor electorale de campanie si posibilitatea imprumutului la banci. In cifre, acest lucru s-ar traduce in peste 400 milioane de euro decontati de stat catre partide pentru toate formele de alegeri.
Dintre prioritatile asumate imediat dupa alegerile prezidentiale, parlamentarii se laudau cu finalizarea uneia singure: legea finantarii partidelor politice. Actul normativ a fost retrimis Legislativului de presedintele Klaus Iohannis, care contesta multe din prevederile lui.
De inspiratie franceza, noul proiect prevede ca partidele si candidatii independenti care depasesc, la alegeri, pragul de 3% la nivel national sau intr-o circumscriptie electorala isi pot deconta cheltuielile de campanie din bugetul de stat. Noua lege ofera partidelor si posibilitatea de a se imprumuta la banci. Suma nu poate fi mai mare de 0,025% din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv. Raportat la incasarile de anul acesta, ar insemna cam 25 milioane de lei. Practic, statul gireaza astfel, indirect, creditele obtinue de partide.
Proiectul a fost insa retrimis la Parlament pentru ca inca sunt portite ca partidele sa primeasca bani din surse indoielnice. De exemplu, pot camufla usor donatiile in imprumuturi de la persoane fizice si juridice si raman la mana oamenilor de afaceri.
Decontarea cheltuielilor inseamna o bula de oxigen si pentru candidati. Unui pretendent la parlamentare care obtine peste 3% din voturi in circumscriptia sa i s-ar rambursa o suma echivalenta cu 60 de salarii minime brute, adica aproape 60.000 de lei. Daca vorbim de un candidat la prezidentiale, suma pe care acesta o poate deconta de la stat este de aproape 200 milioane de lei, iar pentru europarlamentare, peste 150 milioane de lei. Aproape 600 milioane de lei ar putea fi alocate pentru acoperirea unei parti din cheltuielile facute de candidatii pentru cele 40.000 de functii de consilieri locali din tara. O suma putin mai mare ar putea fi decontata pentru aspirantii la un loc de consilier judetean. In total, pentru toate ciclurile electorale, s-ar plati de la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de lei, adica peste 400 milioane de euro.
Cand vine vorba de controulul cheltuielilor, statul trebuie sa se bazeze pe datele furnizate de partide sau candidati. In cazul in care exista suspiciuni, statul poate sesiza organele de urmarire penala.