David Turturean, originar din Suceava, urmează cursurile de fizică la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite ale Americii, o instituție celebră pentru contribuțiile sale deosebite la nivel mondial. Într-un interviu acordat Monitorului de Suceava și citat de Republica, el împărtășește povestea sa și încurajează tinerii să urmeze calea succesului academic.
Aflat în anul trei al studiilor la Departamentul de Fizică al MIT și recent înscris și la a doua specializare, matematică-informatică, David Turturean vorbește despre drumul său către excelență academică.
„Părinții mei activează în vânzarea de produse în Piața Mică din Suceava și cred cu fermitate că, dacă ei au reușit să mă sprijine în această călătorie academică, oricine poate să-și îndeplinească visul.” Aceasta este îndemnul pe care fostul olimpic internațional îl adresează tinerilor dornici să studieze la instituții academice de prestigiu din întreaga lume. Astfel, David subliniază faptul că posibilitatea de a accesa studii la universități renumite din SUA nu este limitată doar la cei cu resurse financiare însemnate sau la olimpicii internaționali, demontând astfel un mit larg răspândit.
În anul 2020, când a absolvit Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, David a aplicat la nu mai puțin de 23 de universități din Statele Unite, după ce opțiunile sale în Marea Britanie au fost restricționate din cauza creșterii semnificative a taxelor de școlarizare, ca urmare a Brexitului.
El își dorea să studieze fizica în limba engleză, iar în Europa, cele mai bune opțiuni pentru acest domeniu se găseau în Anglia și Olanda.
„Am aplicat la numeroase universități din SUA pentru a-mi maximiza șansele de a fi admis. Contrar percepției comune, în America poate fi mai accesibil să studiezi decât în Anglia, Olanda sau alte țări din Europa de Vest, chiar și decât în România. Sincer vorbind, cred că părinții mei plătesc mai puțin pentru mine să studiez în SUA decât ar plăti dacă aș fi student în România”, explică David.
David beneficiază de o bursă completă la MIT, iar costurile pentru un an de studii la această universitate americană (incluzând cazare, masă, activități extracurriculare și materiale didactice) se ridică la aproximativ 80.000 de dolari.
„Cu o rată de acceptare pentru elevii internaționali de unul la 74, așa cum era atunci când am aplicat eu, MIT nu face distincții între cei care sunt admisi și oferă burse pe baza nevoilor financiare. Acest lucru înseamnă că primești o bursă completă dacă venitul familiei tale este sub 60.000-70.000 de dolari pe an. Cred că majoritatea familiilor din România îndeplinesc acest criteriu”, adaugă David.