Anul trecut, numarul inreruperilor de sarcina la nivelul judetului Vaslui a crescut in mod alarmant cu aproape 40% . Nu se stie cate femei au apelat la intreruperi prin intermediul cabinetelor particulare.
“In cursul anului trecut, la nivelul judetului s-a inregistrat o crestere a numarului de avorturi, comparativ cu anul 2015. Din cele aproape 1.000 de intreruperi de sarcina inregistrate in sistemul public in cursul anului 2016, aproape 100 au fost la grupa de varsta 15-19 ani. Ponderea cea mai mare a intreruperilor de sarcina se inregistreaza la femei din mediul rural”, spun medicii.
In timp ce avorturile au cunoscut o crestere semnificativa, numarul nasterilor se mentine constant.
“La nivelul judetului , anul trecut au fost luate in evidenta peste 2.000 de gravide, din care un sfert cu varste cuprinse intre 15-19 ani. Ponderea cea mai mare a cazurilor se inregistreaza in mediul rural” mai arata statisticile.
Riscurile avortului: sterilitatea si cancerul de col uterin
Medicii spun ca multe din femeile care recurg la avort nu stiu care sunt riscurile la care se expun. In primul rand pentru ca un chiuretaj este ceea ce specialistii numesc „operatie oarba”, in care exista numeroase riscuri. „In urma unui avort, intotdeauna exista posibilitatea aparitiei unei infectii, care poate determina obstructia trompelor uterine, deci sterilitate. Apoi exista riscul unei perforari a uterului si riscul hemoragiei. Hemoragiile trenante releva faptul ca au ramas resturi placentare si impun un nou chiuretaj. In zilele noastre chiuretajele se fac in siguranta mult mai mare, dar, cu toate acestea, ca orice interventie chirurgicala, chiuretajul nu este lipsit de riscuri, iar femeile ar trebui sa stie exact la ce se expun”, precizeaza un medic specialist in obstetrica -ginecologie.