Care sunt avantajale de a citi cărți chiar și acum, în era tehnologiei și a ecranelor

0
155

O carte reprezintă posibilități nesfârșite, pentru mulți nimic nu se compară cu a se pierde într-una dintre aceste opere minunate. Lectura permite evadarea din stresul cotidian, reducerea stresului, dezvoltarea abilităților cognitive, activarea memoriei pe termen scurt și lung, extinderea vocabularului, precum și îmbunătățirea abilităților de exprimare: scriere, ortografie și sinteză de concepte, printre multe altele. Fără îndoială, beneficiile unei lecturi bune sunt incomparabile, din acest motiv te invităm să afli puțin mai multe despre beneficiile sale și să te cufunzi într-o carte.

Beneficiile cititului de cărți

  1. Reducerea stresului: ritmul de viață face aproape imposibilă eliminarea completă a stresului, dar există lucruri pe care le poți face pentru a reduce stresul și pentru a preveni ca acesta să devină o problemă gravă de sănătate. Unul dintre acestea este cititul – cititul poate reduce nivelul de stres cu 68%, chiar mai mult decât ascultarea de muzică sau o plimbare. Doar 6 minute de lectură sunt suficiente pentru a reduce ritmul cardiac și tensiunea musculară. Pune în practică acest obicei și vei vedea rezultatele.
  2. Activează memoria pe termen scurt și pe termen lung: citirea unui roman presupune reținerea diferitelor personaje, a originilor, ambițiilor, istoriei sau nuanțelor acestora, precum și a diverselor răsturnări de situație și a subpovestirilor care țes povestea. Astfel de amintiri creează noi conexiuni neuronale și le revigorează pe cele existente, ceea ce contribuie la consolidarea memoriei pe termen scurt. Pe termen lung, nu ne amintim întreaga carte în detaliu, dar ne amintim intriga, ideea inițială și personajele.

Interesant este faptul că Societatea Alzheimer consideră că lectura este una dintre activitățile care promovează stimularea mentală la orice vârstă și, prin urmare, poate fi legată de o rată mai mică de declin cognitiv.

  1. Cititul îmbunătățește somnul: Crezi sau nu, utilizarea unui smartphone chiar înainte de culcare este asociată cu o durată mai scurtă a somnului și cu o calitate mai slabă a acestuia. Dimpotrivă, citirea unei cărți înainte de culcare scade nivelul de stres, te relaxează și te pregătește pentru un somn profund.
  2. Cititul îmbogățește vocabularul: Cu cât citești mai mult, cu atât înveți mai multe cuvinte care, inevitabil, vor face parte din vocabularul tău de zi cu zi, permițându-ți o mai mare fluență lingvistică și agilitate mentală în orice conversație.
  3. Cititul îmbunătățește abilitățile de exprimare: expunerea la lectură are un efect vizibil asupra scrisului propriu, ortografiei și sintezei conceptelor.
  4. Cititul îmbunătățește relațiile interpersonale: există dovezi că lectura ne îmbunătățește capacitatea de empatie și de percepție a relațiilor umane. În special în genul ficțiune, aceasta induce modificări în scorurile de sociabilitate – pentru creier, ficțiunea este mult mai mult decât un simplu divertisment.

Acum, că știi care sunt beneficiile cititului, suntem siguri că vei dori să te cufunzi într-o carte bună, pentru că cititul a fost întotdeauna un refugiu în momentele dificile și este un loc în care te poți întoarce oricând.

  1. Cititul ajută la ameliorarea depresiei: Scruton, un filosof britanic, spunea că ideea că se poate evada din realitate nu este o consolare imaginară. Persoanele depresive se simt întotdeauna izolate și înstrăinate de ceilalți. Citirea de cărți și articole poate ajuta la minimizarea acestor sentimente.

Citirea cărților te poate ajuta să evadezi din lumea ta și să trăiești aventurile fictive ale personajelor. În același timp, citirea cărților de autoajutorare le poate permite pacienților cu depresie să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și simptomele lor, precum și problemele cu care se confruntă. Aceste cărți de autoajutorare sunt recomandate de medici și experți.

  1. Cititul te ajută să fii mai tolerant: poveștile de ficțiune tratează diferite subiecte și poți învăța multe din ele despre cum să fii mai tolerant. După cum am menționat, cititul îți relaxează corpul și mintea. Fiind mai puțin stresat înseamnă că ești într-o stare generală mai bună, ceea ce îți permite să fii mai tolerant cu cei din jur. Nu numai atât, dar faptul că te expui la diferite povești de viață te poate ajuta să înțelegi mai bine luptele altora și să îți proiectezi cunoștințele în viața de zi cu zi.