Cei mai avantajați pensionari din România: categoria pentru care pensiile cresc semnificativ după recalculare

0
168

Simona Bucura Oprescu a oferit clarificări importante la România TV, în legătură cu categoriile de pensionari care vor beneficia de cele mai mari majorări după recalcularea pensiilor.

Întrebată despre situația pensionarilor care nu au dosarele complete până la momentul recalculării, Simona Bucura Oprescu a explicat că aceștia pot furniza documentele ulterior, deoarece toți vor beneficia automat de recalcularea veniturilor contributive.

„În 2024, toți pensionarii au pensii mai mari, datorită noii legi a pensiilor care a introdus două momente-cheie. Primul moment, la 1 ianuarie, a marcat creșterea punctului de pensie de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar al doilea moment vizează majorarea pensiilor pentru o categorie importantă de pensionari, ca urmare a perioadelor mai lungi de contribuție. În România, avem stagiul minim de cotizare de 15 ani și stagiul complet de 35 de ani.

În special pentru cei aflați în indemnizația minimă socială, observăm creșteri semnificative. Pentru aceștia, este un act de dreptate. Există o diferență între a primi indemnizație minimă socială indiferent de numărul de ani lucrați și a o primi lucrând fie 15, fie 35 de ani. De exemplu, pentru un pensionar care a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, se va observa o creștere semnificativă a pensiei de aproximativ 500 de lei”, a declarat ministrul Muncii.

Conform ministrului, noua lege a pensiilor va elimina discrepanțele între femei și bărbați, asigurând un nivel de echitate.

„Legea are trei componente importante. Cea mai importantă, care reprezintă pilonul fundamental al legii, este că pentru aceeași muncă și contribuții egale, pensiile trebuie să fie identice. Înainte, cu aceeași perioadă de contribuție, pensiile diferite erau o realitate, de exemplu între femei și bărbați. Pe noua lege, indiferent de momentul ieșirii la pensie și indiferent de gen, cuantumul pensiilor va fi egal. Am urmărit să ajungem la o situație de echitate, unde pensiile să fie aceleași, indiferent de momentul în care persoana a ieșit la pensie. Noua lege elimină indicii de corecție care au condus la situații discriminatorii”, a subliniat ministrul Muncii.