Fostul presedinte Ion Iliescu afirma ca starea actuala a Romaniei este o „opera colectiva” si ca, in viziunea sa, intr-o democratie majoritatea este cea care decide si care trebuie insa sa isi asume si consecintele deciziilor luate.scrie stiripesurse.ro
„Ca si democratia, si ceea ce este Romania azi e opera colectiva. Regret s-o spun: tapii ispasitori nu tin de foame! Deciziile nu le-am luat eu singur. Am avut si avem un Parlament, am avut si avem partide, avem societate civila, suntem liberi sa ne informam. Deciziile au fost luate in comun. In democratie majoritatea decide. Si isi asuma consecintele deciziilor. Democratia nu exista fara responsabilitatea fiecaruia dintre noi. Eu, ‘bolsevicul’, asa vad lucrurile. Dar poate gresesc. Poate democratia este despre altceva. Poate este despre cei putini care profita si foarte multi care platesc pentru a le face profitul mare. Dar, cum spuneam, eu nu asa vad lucrurile. Si nici nu le pot accepta asa, oricum as fi etichetat. (…) Nu ne place felul in care arata societatea noastra astazi? Atunci s-o schimbam! Dar nu lipind etichete unora sau altora o vom face. Etichetele nu explica nimic, nu rezolva nimic”, spune Iliescu intr-o postare de joi pe blogul sau.
Fostul presedinte sustine totodata ca, de-a lungul timpului, a incercat sa atraga atentia asupra consecintelor destructurarii sistemului de administrare a fondului forestier sau ale retrocedarilor.
„Cand am aratat pericolele lui ‘restitutio in integrum’, un cor de proteste s-a auzit pana la cer: ‘bolsevicul Iliescu nu vrea sa dea inapoi casele furate de ai lui!’. Culmea e ca ma injurau si aceia dati afara din casele revendicate de mafia imobiliara, pe umarul careia plangeau! Acum vedem ca totul a fost premeditat, ca jurnalisti si formatori de opinie, intelectuali publici, oameni pusi sa apere legea, au fost platiti de mafie, pentru a-si atinge obiectivele, si pentru a fura cu acte in regula sume uriase din bani publici. In schimb eu eram ‘bolsevic’ pentru ca ma opuneam jafului premeditat! Acelasi cor de bocitoare platite ma injura si cand atrageam atentia asupra pericolului reprezentat de destructurarea sistemului de administrare a fondului forestier. ‘Bolsevicul de Iliescu nu vrea sa ne dea padurile inapoi!’. Acum plangem dupa paduri si admiram muntii cheliti de vegetatie!”, afirma Iliescu.