Senatul se reuneste, marti, in cea de a doua sesiune ordinara a acestui an.
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a convocat Biroul permanent pentru ora 14:00, urmand ca de la 15:00 grupurile parlamentare sa se intruneasca intr-o sedinta. Senatorii se vor reuni, incepand cu ora 16:00, in prima sedinta de plen a sesiunii ordinare de toamna a Camerei Superioare a Parlamentului.
Regulamentul Senatului prevede obligativitatea ca, la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, grupurile parlamentare sa isi anunte in plen conducerea, formata dintr-un lider, un numar de doi pana la patru vicelideri, in functie de caz, si un secretar. O modificare in componenta conducerii grupurilor senatoriale ar putea fi inregistrata la PSD, prin demisia lui Ilie Sarbu din functia de lider de grup.
De asemenea, la inceputul fiecarei sesiuni ordinare este prezentata si noua componenta a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor repartizate se anunta plenului Senatului de catre liderii grupurilor parlamentare, lista candidatilor propusi fiind supusa in intregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aproba cu votul majoritatii senatorilor prezenti.
In prezent, Biroul permanent al Senatului este format din presedinte – Calin Popescu-Tariceanu (LC) ; patru vicepresedinti – Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Teodor Atanasiu (PNL), Vasile Nistor (LC) ; patru secretari – Ion Rotaru (PSD), Ion Simeon Purec (PSD), Oprea Mario Ovidiu (PNL), Alexandru Peres (PNL) ; si patru chestori – Nicolae Moga (PSD), Florin Constantinescu (PSD), Cristian Petru Bodea (PNL) si Verestoy Attila (UDMR).
In plan legislativ, in aceasta sesiune ordinara, senatorii vor relua discutiile pe marginea cererii de reexaminare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Senatului cu privire la proiectul Codului fiscal. Parlamentul fusese convocat in sesiune extraordinara, in perioada 24 – 26 august, pentru a discuta solicitarea presedintelui, dar luarea unei decizii a fost amanata, prin acordul partidelor politice parlamentare, pentru sesiunea ordinara. De asemenea, majoritatea si Opozitia au convenit ca unele dintre masurile de relaxare fiscala prevazute de noul Cod sa fie aplicate etapizat.
In dezbaterea Senatului vor intra, totodata, si Ordonanta Guvernului nr.14/2015 care vizeaza salariile demnitarilor, dar si ordonanta nr. 15/2015 care modifica Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Atentia senatorilor si deputatilor se va orienta, in sesiunea ordinara de toamna, si asupra proiectului de lege privind votul prin corespondenta.