Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a declarat, luni, la Bucuresti, ca Parteneriatul Strategic este foarte solid si ca are un potential imens de dezvoltare, precizand ca Romania a devenit un model al luptei anticoruptie in regiune.
Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, aflat luni la Bucuresti, cu ocazia reuniunii Task Force-ului Romania-SUA pentru implementarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic, a apreciat, in contextul aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice intre cele doua state, „nivelul excelent al dialogului politic”.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe, diplomatul american a precizat ca Parteneriatul Strategic este foarte solid si are un potential imens de dezvoltare, mai ales in domeniul securitatii si al colaborarii economice. Hoyt Yee a mai spus ca dezvoltarea Parteneriatului Strategic in domeniul securitatii trebuie privita in contextul situatiei regionale, amintind de riscurile regionale de securitate.
In acelasi timp, in cadrul discutiilor privind colaborarea economica, Hoyt Yee a vorbit despre „rezultatele importante ale luptei impotriva coruptiei, apreciind ca Romania a devenit un model in regiune in acest domeniu”.
La randul sau, potrivit sursei citate, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a apreciat ca obiectivul dezvoltarii dimensiunii economice a parteneriatului este asumat de partea romana la cel mai inalt nivel si a mentionat ca programul de guvernare al noului guvern roman creeaza toate premisele necesare pentru materializarea acestuia.
Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea „Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii” a avut loc luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Reuniunea a fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice in MAE roman, Daniel Ionitasi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee.
Cele doua parti au avut un dialog aprofundat asupra situatiei regionale, cu accent asupra securitatii energetice, a conflictului din Ucraina, a stabilitatii si perspectivelor europene si euro-atlantice ale statelor din Balcanii occidentali, precum si a situatiei din Republica Moldova. Participantii au convenit continuarea coordonarii in sprijinul parcursului european al Republici Moldova si au exprimat sprijinul ferm pentru implementarea integrala a acordului Minsk II, ca preconditie esentiala pentru re-examinarea regimului de sanctiuni aplicate Federatiei Ruse.
De asemenea, potrivit MAE, in cadrul Grupului de Lucru pe probleme economice si comerciale, s-a discutat despre consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum si despre oportunitatile de crestere a investitiilor americane in Romania.
La eveniment, organizat in parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti, au mai participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ministerelor, institutiilor si agentiilor specializate din Romania, cu responsabilitati in implementarea Declaratiei Comune.