Astazi este Ajunul Craciunului pe rit vechi

0
129

Sarbatoarea Nasterii Domnului pe stil vechi bate la usa iar pregatirile culmineaza astazi. Maine este Craciunul potrivit calendarului iulian care este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial, la care Biserica Ortodoxa a trecut pe 1 octombrie 1924.

Nasterea Domnului este anticipata de copii si tineri imbracati in straie traditionale care, avand colaci legati cu stergare inflorate, pornesc cu colinda pe la casele oamenilor pentru a prevesti vestea Nasterii Pruncului Isus. La intoarcere, toti colindatorii impreuna cu familiile lor se reunesc la o masa de post care se mai numeste si “Cina Sfanta” dar doar dupa rasaritul primei stele de pe cer, semnificatie a astrului care i-a calauzit pe magi spre locul Nasterii Mantuitorului. 

In Ajunul Craciunului, moldovenii, ardelenii sau  minoritatile de rusi lipoveni, bulgari, ucrainieni sau sarbi pregatesc cate 12 feluri de mancare, in numele apostolilor. Graul fiert cu nuca, sarmalele de post cu hribi, ciupercile cu usturoi sau compotul de prune afumate sunt doar cateva dintre mancarurile pregatite in noapta Nasterii Domnului.

Spre deosebire de masa traditionala ortodoxa , masa de Craciun a rusilor lipoveni are la baza haladetul – un fel de mancare care se serveste cu hrean, taieteii fierti in supa de pasare sau lapsa sau sarmalutele in foi de vita-de-vie sau varza. De pe masa de Craciun nu lipseste pestele, fie sub forma de ciorba, fie facut chiftelute. Desertul traditional care se regaseste pe toate mesele este cozonacul cu nuca.

Traditia spune ca dupa masa de Craciun, colindatorii trebuie sa se adune la case sa cante in fata icoanei. Singurul colind este o cantare bisericeasca “Hristos Rajdaetsea”, care incepe de la preotul satului si continua pana la ultima gospodarie.

Pentru ucrainienii din Maramures, traditiile s-au transmis si conservat din generatii in generatii. Si aici in Ajun se mananca de post dar traditia cere ca pe masa sa fie asezate noua feluri de mancare care simbolizeaza bogatia de peste an. Pentru ei nu exista masa de Ajun fara “hrebleanca”, o mancare facuta din ciuperci gatite cu zeama de varza.
Un obicei aparte este acela ca toate picioarele mesei sunt legate cu un lant pana la Boboteaza, ca binele sa ramana in casa.

Sarbii, pe langa bucatele alese pe care le pregatesc cu acest prilej, aprind la miezul noptii de ajun o creanga de stejar sau banjak, pentru a aduce bunastare, fericire si noroc. Pana la miezul noptii se mananca doar mancaruri de post iar sub fetele de masa se pun, conform traditiei, bani si fan, acestea urmand sa fie scoase doar la Boboteaza (19 ianuarie). Atunci fanul va fi dat animalelor din gospodarie.

Craciunul pe stil vechi il sărbătoresc si romanii care fac parte din Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, stilista, cum este denumita popular (nerecunoscuta canonic de nici o biserica ortodoxa). Pentru acestia, sarbatoarea Nasterii Domnului se face potrivit cu traditiile locului, cea mai mare parte dintre ei aflandu-se in Moldova.

Nasterea Domnului este sarbatorita si de basarabeni, tot pe 7 ianuarie. Cele doua mitropolii care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova (Mitropolia Basarabiei, ce apartine canonic de Patriarhia Romana, si Mitropolia Moldovei, care apartine Patriarhiei Ruse) sunt pe stil vechi. In Basarabia exista obiceiul ca Ajunul Craciunului sa fie asteptat cu paine. Gospodinele coc din aluat ”craciunelul”, un colac mic in forma cifrei opt, dar si ”ajunelul”, care nu completeaza optul, adica doar vesteste apropierea ajunului Nasterii Domnului. Acesti doi colaci se agata, impreuna cu flori de busuioc, la icoana si se tin pana la Sf. Gheorghe, cand se scot si se dau la animale, ca sa la pazeasca de rele.
In ziua de Craciun, fiecare crestin ortodox de rit vechi merge la biserica, la Liturghie, apoi, la pranz familiile se reunesc la masa traditionala, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peste, ciorbe si borsuri, zacusca, totul stropit din abundenta cu vin rubiniu si vodca.