In urma discutiilor din presa referitoare la pozitia Bisericii Ortodoxe Romane privind casatoriile religioase mixte, facem urmatoarele precizari:
Pentru a pastra unitatea de credinta si de viata spirituala in familie, traditia canonica stricta a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdictia casatoriei credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina. Totusi, prin iconomie sau pogoramant, din ratiuni pastorale in contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxa ingaduie casatoria credinciosilor ortodocsi cu persoane de alta confesiune crestina, dupa obtinerea dispensei (aprobarii speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai inalta responsabilitate pastorala in eparhie.
In acest sens, la cea de-a doua Conferinta Panortodoxa Presinodala din anul 1982, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat aceasta practica a iconomiei sau dispensei, mentionand insa conditia ca pruncii care se nasc dintr-o casatorie mixta sa fie botezati in Biserica Ortodoxa. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotarari in privinta aplicarii iconomiei dupa caz si din ratiuni pastorale particulare.
Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, numai episcopul conducator al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensa bisericeasca pentru casatorii mixte.
In concluzie, in lumina celor mentionate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate sa acorde (ca exceptie de la regula) dispensa pentru casatoria religioasa a unei persoane crestin-ortodoxe cu o persoana de alta confesiune crestina.
Biroul de Presa al Patriarhiei Romane