marți, 30 aprilie, 2024

Rares Bogdan face praf guvernul :”Ati dat-o in bara! Sincer. Suntem dezamagiti multi”

Distribuie:

Publicat:

Rares Bogdan, realizatorul emisiunii “Jocuri de putere” de la Realitatea TV, critica in termeni duri decizia Guvernului de a nu mai cumpara sculptura “Cumintenia pamantului”, de Constantin Brancusi, pentru ca nu ar exista cadrul legal necesar.

Jurnalistul se arata dezamagit de lipsa de curaj a Guvernului Ciolos, care s-ar traduce intr-o lipsa de respect fata de valorile nationale. Rares Bogdan are si un mesaj pentru Ciolos: “Ati dat-o in bara! Sincer. Suntem dezamagiti multi.”

Mesajul lui Rares Bogdan:

Brancusi, cine mama naibii e Brancusi? Zeu la Paris, rege la New York, minune la Tokio. Lepros la Bucuresti, ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra!

La un an de la declansarea campaniei, ministrul de Finante anunta senin, ca si cand ar prezenta o rochie de seara, ca nu are cadru legal ca sa cumpere “Cumintenia Pamantului”. Femeia a spus candid asta! Doamneeeeeeee, cui ne lasi? Mai cititi o data acest enunt si luati o gura de apa. Da, ati citit bine! Ma straduiesc sa imi imaginez cum au decis sa isi asume cumpararea acestei minuni a spiritului, cum au procedat? Stateau asa, a la Aristotel, cu picioarele in ligheanul cu apa, scarpinandu-se in sediul logicii, si cautau solutii… Premierul: mi-o asum! Bine sefu, ieeee, izbucnesc urale, sa intrebam daca putem, incearca ministrul de Finante. Aloo? Fa-mi te rog legatura cu portarul de la Avantul Fundatura, judetul Cluj sau mai bine la Salaj, pot fi chiar mai prostalai dar totusi sa ne precizeze daca avem cadru. Aveeem!!! Zice ca se poate verticaliza! Bine, zice Premierul, apai om cumpara, ce-om face? Ca nie trebe si noua niste repere, ompic die solidaritate la popor, zic! Noo, sa fie! Am facut parte dintre boii ce s-au bucurat sincer! Am aplaudat si mi-am zis ca astia sunt altfel. Ca rezista presiunii si atacurilor comunistoizilor si populistilor desantati.

…la ce bun, Dacian draga, sa-ti pastrezi accentul autentic de Pericei, sa plescaie de placere rrromanii ardeleni, daca iti bati joc chiar si involuntar de cel mai cunoscut brand cultural al lor, cel mai puternic din istoria de 2000 de ani al unor vietuitoare care nu neroade se cheama ca sunt, dar cel putin nepricepute sa-si delege suveranitatea?

Brancusi, cine mama naibii e Brancusi? Zeu la Paris, rege la New York, minune la Tokio. Lepros la Bucuresti, ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra!

Nu stam noi azi in “Cumintenia Pamantului!”, spun unii imberbi si populisti sau comunisti ratati. Nu stam nici in democratie, oricum e scumpa, veceurile la tara sunt nasoale ca perturba traditiile. In schimb, parizerul e sfant! Te legi de parizer, te legi de natiune! Ai ceva cu parizeru? Cu salamu cu soia? Fugi ba burghezule!

Guvernule, opera de arta a acestui geniu, atat de geniu (iertati-mi barbaria semantica) ca ma mir ca din acelasi filon antropologic s-a ivit si prostia si inadecvarea istorica a unor conducatori, trebuie cumparata de statul roman. Obligatoriu. Caci altfel nu inseamna decat ca tara asta isi bate joc din nou de Brancusi. Asta e parerea mea. O rusine!!! Mi-i gura punga de greata! Mi-i inima seaca de durere, de revolta. Sunt cumva dacul de pe columna sau sunt doar un sclav ce se gandeste la burdihanul lui? Cu niste sclavi pe post de sefi de guverne si ministere.

ESEC. Rusine infinita! Ce tara e asta care nu e in stare sa-si cinsteasca valorile? Rusine. “Aripi” din fata Casei Presei Libere, a sculptorului Buculei, a costat 4 milioane de euro. Sa traiasca, la multi ani, n-o mancat, n-o baut! Tara asta chiar nu e in stare sa cumpere o opera a celui mai mare artist plastic roman! Dar de ce naiba e in stare? De ce e in stare?

“Cumintenia” poate fi scoasa din tara, nu poate fi instrainata, dar poate fi tinuta in custodie ani in sir in orice muzeu al lumii! Terminati cu minciuna mizerabila ca oricum nu poate fi scoasa din tara. Cititi naibii legea si nu va mai luati dupa saltinbanci ce l-au bagat pe Brancusi in campanie. Cu onoare ea poate ajunge la Tate, Louvre, Guggenheim sau …Dar nu e pentru romani! Lor le trebuie doar ca unii sa faca bani pentru partide si sa se faca sa construiasca aeroporturi, drumuri, spitale si …parizer! Pe care oricum nu le au. Ca au furat TOT si aproape TOTI. Nu pricepeti ca avem nevoie DE TOATE? Ca nu suntem niste tufe, ciulini, veverite sau vitei? Oare chiar toti suntem stiuleti de porumb? Cine sunteti voi totusi sa-l umiliti tocmai pe Brancusi? Comunistii aveau genetic ceva stricat, dar si acum? Acum de ce il umiliti din nou? Si voi? Pana si voi? Nu se poate! Inca un guvern de populisti? Va e frica de unii ce au legatura cu arta si cultura ca maimutele cu cetitul? Ce sunteti voi in stare sa faceti pentru tara asta daca va trageti ditamai ranga in cap? Si tocmai acum! De ce? Cum o sa cred ca sunteti in stare sa faceti regionalizare, sa comasati comune (sunt 1000, din 2800, sub 1000 de locuitori), sa ridicati capacitatea administrativa a tarii daca va dati cu stangul in dreptul cu atata disperare si placere? Cum veti face acele lucruri mari de care are nevoie Romania daca va impiedicati in cinstirea CULTURII nationale?

Domnule Prim Ministru, sunteti sau nu barbat de stat? De stat poate nu sunteti, ca nu aveti cadru legal. Dar de muncit? Roman sunteti? Va luati dupa saltinbancii politici si dupa populisti notorii sau va ganditi la Cultura NATIONALA? Va e frica? De ce? De cine? Cei fricosi nu pot in nici un caz sa reuseasca.

Daca cei care au ridicat aceasta tara, mai bine, mai schiop, dar au ridicat-o, aveau aceasta mentalitate nu am fi avut niciodata Academii, Opera, Teatru si Statui monumentale. Nu ar fi existat niciun monument, pentru ca mereu a fost nevoie de hrana, apeducte, pensii speciale, viaducte.

Ati dat-o in bara! Sincer. Suntem dezamagiti multi, suntem mai tristi ca niste delfini esuati, morti de foame, asfixiati. Stiti de ce s-a naruit Roma? Pentru ca liderii au vazut doar lungul propriului nas. Si Nasul Vostru nu v-a spus ca Brancusi e un titan. Ati pronuntat asta, dar nu ati inteles. N-ati inteles nimic din sufletul romanesc, indiferent cat de neaos v-ar fi accentul. Brancusi e un roman mare UMILIT inca odata de alti romani mici.

P.S. Citesc ca …hmmm, Coloana Infinitului e tinuta in bezna de autoritatile din Tg. Jiu! Pe bune????? Dati-i foc, baieti, topiti metalul si bagati foc mare la cuptoare sik nu mai trebuie sa scoateti niciun chior! Puneti mana pe pistol ca vorbim de cultura! Ardeti bibliotecile si daramati statuile. Nu imi vine sa cred. Ma simt rusinat si vinovat fata de Brancusi care e si al meu! Si al tau. Nu si al lor! RUSINE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img