Grindeanu ii da lovitura de gratie lui Iohannis! Ce buget va avea presedintia

0
98

Executivul aproba, vineri, proiectul de buget pentru anul in curs, dupa ce sindicatele si patronatele s-au declarat de acord cu noua formula prezentata in Consiliul economic si social (CES). Proiectul de buget urmeaza sa ajunga vineri seara la Parlament. Potrivit noului document, au fost taiate atat bugetul SRI, cat si cel al Administratiei Prezidentiale.

Noua varianta a proiectului de buget, care va fi discutata la Guvern, contine taieri semnificative pentru SRI (peste 10%) sau Administratia Prezidentiala (aproape 15 procente), in ciuda scrisorii trimise premierului Grindeanu de presedintele Klaus Iohannis in care acesta acuza diminuarea bugetelor institutiilor cu atributii pe siguranta nationala.

Sindicatele si patronatele sunt de acord cu noua formula a proiectului de buget. Consiliul economic si social a dat aviz pozitiv documentului primit de la Ministerul Finantelor.

Astfel, bugetul SRI a fost redus cu peste 10%, in timp ce Administratia Prezidentiala ar urma sa primeasca cu 15% mai putini bani decat in varianta initiala.

Bugetul pentru Administratia Prezidentiala este de 41 de milioane de lei, in scadere cu 5 milioane fata de suma initiala, este cu 15% mai mic fata de cel din 2016.

SRI are un buget de 1,7 miliarde de lei, in scadere, fata de alocarea anterioara care prevedea 1,9 miliarde de lei. Scaderea este de 10,5%. De asemenea, bugetele SIE si SPP scad cu 10 procente. Bugetul SIE pe 2017 este de 247 mil. lei, in scadere cu 10,61%.

Se dau bani in plus pentru Ministerul Dezvoltarii, vorbim de aproape 200 de milioane de lei in plus pana la un total de 6.9 miliarde de lei, iar fata de 2016, este in scadere cu 17%.

Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este neschimbat de 27,8 miliarde de lei.

In privinta bugetului MApN, vorbim de un buget total de 16,3 miliarde de lei, in crestere cu 52% fata de anul trecut.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu in care acuza diminuarea bugetelor institutiilor cu atributii pe siguranta nationala, dar si faptul ca MApN, desi primeste bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, asa cum s-a angajat Romania, afirmand ca intentia de a reduce fondurile reprezinta un gest de „iresponsabil”.

Guvernul PSD-ALDE da mai multi bani la Transporturi si Educatie

In noua forma de buget, revazuta dupa intoarcerea lui Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu din SUA, veniturile totale sunt in suma de 117 miliarde lei, iar cheltuielile se ridica la 150,2 miliarde lei, cu un deficit de 33.112,9 milioane lei.

Ministerul Justitiei primeste un buget de 3,1 miliarde lei, in crestere cu 4,1%. Ministerul Transporturilor are trecuta o crestere de 60% fata de anul trecut, pana la suma de 13,7 miliarde lei.

Si Ministerul Educatiei primeste mai multi bani in 2017: proiectul de buget mizeaza pe o crestere de 25% fata de anul trecut, pana la suma de 8,2 miliarde lei.

Desi Executivul aproba proiectul bugetului cu o intarziere fata de calendarul initial, premierul Sorin Grindeanu a tinut sa dea asigurari ca acest lucru nu va afecta in niciun fel programul de masuri care a fost aprobat de Guvern in primele sedinte, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 februarie.

Pe lista masurilor anuntate pentru 1 februarie se afla cresterea salariului minim la 1.450 de lei, majorarea salariilor cu 20% in administratia locala, cresterea cu 50% a veniturilor pentru artisti, schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS si CAS, eliminarea CASS pentru pensii, eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei, eliminarea unor taxe cum este cea de timbrul de mediu si taxa radio-tv.

Ministrului Finantelor Viorel Stefan afirma, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca bugetul pe 2017 va fi aprobat vineri, precizand ca deficitul bugetar a fost estimat la 2,99% din PIB, dupa standardele ESA, fiind respectata limita de 3% din tratatul de la Maastricht.

”Limitele propuse au fost estimate tinand seama de constangerile bugetare privind incadrarea in deficitul ESA , respectiv 2,99% din PIB respectand 3% prevazut in tratatul de la Maastricht”, declara ministrul Finantelor, Viorel Stefan.