Perchezitii de AMPLOARE in 4 judete din tara: 80 de persoane, audiate la DIICOT

0
76
La data de 31.01.2017, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara efectueaza un numar 68 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat, format din 58 de suspecti, specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc si trafic international de droguri de risc si de mare risc.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu  luna octombrie 2015, suspectii s-au constituit intr-un grup infractional organizat, avand ca preocupare procurarea si comercializarea de droguri de risc si de mare risc (canabis, amfetamina, ecstasy, ciuperci halocinogene) si substante susceptibile a avea efecte psihoactive, in scopul obtinerii de venituri materiale ilicite. Majoritatea suspectilor au ajuns sa se cunoasca si sa dezvolte relatii specifice mediului infractional pe linia traficului si consumului de droguri, ca urmare a frecventarii unui club situat pe raza municipiului Timisoara.

S-a constatat ca suspectii actionau in mod precaut, comercializand droguri numai catre persoane de incredere si dupa stabilirea in prealabil a locatiilor unde urmau sa se efectueze tranzactiile. De asemenea, contactele telefonice se purtau numai prin intermediul unor persoane cunoscute, aflate in cercul de apropiati ai traficantilor, actionand in conditii care sa nu permita deconspirarea lor.

Pe baza investigatiilor efectuate s-a stabilit ca in activitatea de procurare si comercializare a drogurilor, inculpatii erau stratificati pe mai multe niveluri:

– nivelul I era format din furnizori care detineau cantitati mari de droguri, procurate constant din diverse surse:

• culturi proprii, amenajate pe raza a mai multor localitati limitrofe de pe raza municipiului Timisoara;

• cumpararea directa de droguri din strainatate si introducerea lor in tara pe la punctele de trecere a frontierei.

In aceeasi cauza, in cursul lunii decembrie 2016, suspectii M.I.M. si M.M.C. -au fost surprinsi in timp ce introduceau in tara o cantitate mare de droguri de mare risc (1 kg. amfetamina si peste 1000 pastile ecstasy), pe care le achizitionasera anterior din Olanda.

• achizitionarea drogurilor de pe diverse site-uri de profil care functioneaza in Darknet, urmata de primirea coletelor ce contin droguri prin servicii de curierat;

Astfel, in perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost ridicate un numar de sase colete continand droguri de mare risc, avandu-l ca destinatar pe suspectul B.B.

– nivelul al II-lea era format din dealerii intermediari, cu rol preponderent de a intermedia tranzactiile intre suspectii de pe nivelurile 1 si 3, scop in care achizitionau cantitati mari de droguri de la suspectii furnizori, pe care le comercializau mai departe, in principal catre dealerii de la nivelul inferior, dar si unui cerc propriu de clienti.

– nivelul al III-lea era format din dealerii stradali care achizitionau cantitati de droguri de la suspectii de la primele doua niveluri, pe care le comercializau mai departe cercului lor de consumatori.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara vor fi aduse in vederea audierii un numar de 80 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. La activitati participa si politisti de combatere a criminalitatii organizate din Oradea si Hunedoara, ai inspectoratelor de politie judetene din Timis, Arad, Caras –Severin, precum si jandarmi. Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.