Douazeci si unu de medicamente pentru adultii si copiii diagnosticati cu boli oncologice lipsesc de pe piata din Romania. Este lipsa acuta de medicamente, iar mii de oameni sunt nevoiti sa aduca din strainatate, platite din propriul buzunar, tratamentele fara de care nu pot supravietui.
Nu sunt singurele medicamente care lipsesc de la noi. Numarul lor trece de o mie, iar Ministerul Sanatatii nu vine cu nicio decizie concreta.
”Avem pacienti care in prezent sunt programati sa faca un tratament de consolidare pentru leucemie acuta si nu stiu daca putem obtine meddicamentul in timp util”, spune dr. Horia Bumbea, seful Sectiei de Hematologie de la Spitalul Universitar.
Si actrita Manuela Harabor trece prin aceeasi drama. Copilul ei are autism, iar periodic face crize de epilepsie. Singurul medicament care tinea boala sub control nu se mai gaseste pe piata din Romania.
”Am aflat cu stupoare ca acest medicament nu se mai importa la noi, nu stiu pe ce motive, am vorbit cu doamna doctor carfe ste disperata pentru ca are mii de pacienti, dependenti de acest medicament. Nu se poate sa ajungem in situatia in care sa ni se spuna, ne pare rau, nici macar nu va dam un motiv”, a spus actrita.
Scaderea preturilor la medicamente, masura luata inca din 2015 a dus la disparitia medicamentelor ieftine, iar inlocuitorii nu sunt la fel de eficienti, spun reprezentantii asociatiilor de pacienti.
”Unele nu se mai justifica economic si nu mai sunt aduse pe piata, iar altele pleaca la exportul paralel pentru a face profit domnii care se ocupa de distributie”, sustine Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
O veste buna vine de la Ministerul Sanatatii care discuta in aceasta perioada cu compania de stat Unifarm pentru achizitia medicamentelor lipsa. CNAS transmite ca bugetul pentru acest an a fost marit, astfel ca situatia s-ar putea imbunatati.