Curtea Europeana a Drepturilor Omului rastoarna o decizie a instantelor din Romania, generand jurisprudenta care poate schimba fundamental munca investigatorilor sub acoperire.
Prin hotararea Patrascu c. Romania din 14 februarie 2017, CEDO indica limitele in care agentii sub acoperire pot actiona fara a viola dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate pentru infractiuni provocate de acestia. Aceeasi problema a fost ridicata in cauza in cursul judecarii la Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Bucuresti si ICCJ, insa instantele romane au considerat ca nu exista vreo provocare din partea agentului de politie, CEDO a decis ca infractiunea a fost provocata. Va urma o revizuire, pentru desfiintarea condamnarii de 6 ani de inchisoare pronuntata in cauza, potrivit casei de avocatura Chirita si Asociatii.
„Curtea a constatat, in unanimitate, o violare a prevederilor art. 6 din Conventie, constatand ca ideea infractionala a fost numai a agentului sub acoperire, iar fapta s-a comis doar dupa insistenta acestuia. Curtea a constatat ca agentul statului nu a fost „esentialmente pasiv” marginindu-se la rolul de observat al unei infractiuni, ci a fost cel care a determinat comiterea sa. Curtea a mai constatat si faptul ca, la data la care reclamantul a fost abordat de catre politist, nu era inceputa urmarirea penala si nu era autorizata nicio operatiune sub acoperire, aspecte considerate ca fiind irelevante de instantele nationale”, mai noteaza avocatii.