INCREDIBIL! O femeie de 100 de ani din Buzau nu a MAI DORMIT de peste 70 ANI

0
108
Draguta Ardeleanu este o legenda vie in comuna buzoiana Sageata. Renumele-i izvoraste din maiestria de croitoreasa, dar si din ciudatenia care i-a marcat viata: zeci de ani nu a dormit, iar acum abia daca atipeste cateva minute pe noapte. 

In numai cativa ani, tanti Draguta si-a dezvoltat o rezistenta nemaipomenita la oboseala, astfel incat nu simtea deloc nevoia sa puna capul pe perna. „Cum eram tineri, veneam de la distractie si vesnic la ea era lumina. Puteai circula noaptea fara grija, pentru ca la jumatatea ulitei era lumina: lucra tanti Draguta. Lucra saraca si la lampa. De regula se zice ca pierderea somnului dauneaza sanatatii, dar la dansa e contrariul. Avea o vointa extraordinar de mare cand era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred ca si asta a contribuit la sanatatea ei“, spune una dintre satence, fosta ucenica a batranei.

Conform adevarul.ro, vecinii marturisesc, la randul lor, ca in perioada in care femeia era in putere permanent se vedea lumina aprinsa in camera de lucru. Dimineata pleca la CAP, iar noaptea croia, acest ciclu fiind repetat continuu timp de multe decenii. „De copil o stiu, pentru ca suntem si vecini. O stiu ca a fost foarte muncitoare. Pana la 80 si ceva de ani a lucrat croitorie, iar la ea lumina nu se stingea niciodata. Plus ca a invatat foarte multi tineri meserie. Oamenii o apreciau si isi croiau diverse modele de imbracaminte, iar printre cliente au fost si bunica mea, mama, fina noastra. Era foarte vestita“, spune Sorin Tanase, primar in Sageata. 

Desi literatura de specialitate abunda in informatii conform carora lipsa somnului are consecinte grave asupra sanatatii, specialistii in neuropsihiatrie spun ca domeniul nu a fost intens explorat. Acestia banuiesc ca, in cazul femeii din Sageta, ar fi vorba despre o particularitate genetica extrem de rara, intalnita doar la delfini si cetacee. „Nu dispunem la momentul acesta de o explicatie stiintifica. Sunt convinsa ca ceva este engramat in genomul acestei persoane, pentru ca, trebuie sa recunoastem, fiecare om are ritmul sau circadian, fiecare om are ceasul sau biologic programat. Unul doarme doua-trei ore, se reface si este bun de munca, iar altul doarme sapte, zece ore si se scoala neuroastenizat. Altul nu doarme deloc si poate sa lucreze, sa performeze“, spune medicul psihiatru Maria Cristache.