Momentul mult asteptat de elevi! Se vor bucura de aceste ZILE LIBERE

0
88
In 2017, Pastele catolic si cel ortodox cad in aceeasi zi, la 16 aprilie. Conform structurii anului scolar 2016-2017, vacanta de primavara este programata in perioada 19 – 30 aprilie 2017, iar vacanta de vara (17 iunie – 10 septembrie 2017).

Asadar, de Paste elevii vor avea liber pe 16 aprilie (duminica – prima zi de Paste), 17 aprilie (luni – a doua zi de Paste) si 18 aprilie (marti – a treia zi de Paste), dupa care pe 19 aprilie intra in vacanta de primavara, pana pe 30 aprilie. De fapt, elevii se vor intoarce la scoala marti pe 2 mai, tinand cont de faptul ca 1 mai este zi libera.

Programul national „Scoala altfel” are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat pe baza unei planificari ce ramane la decizia scolilor. Astfel, in functie de ciclurile de invatamant scolarizate, unitatile de invatamant pot opta pentru unul dintre urmatoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).

Intervalul aferent programului „Scoala altfel” nu coincide cu perioada in care se sustin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului. Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, de regula, in perioada vacantei de primavara, potrivit calendarului olimpiadelor nationale scolare.

Elevii mai au liber si pe 5 iunie (Ziua invatatorului) si 1 iunie (Ziua copilului), plus liberele legale de 1 mai si de Rusalii.

Calcularea datei la care crestinii sarbatoresc Pastele tine doua fenomene naturale, unul cu data fixa – echinoctiul de primavara, iar altul cu data schimbatoare – luna plina. Aceasta din urma face ca data Pastelui sa varieze in fiecare an.

In plus, utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sarbatori la catolici si ortodocsi. Biserica Catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian, in timp ce Biserica Ortodoxa calculeaza acelasi eveniment astronomic dupa calendarul iulian, pe stil vechi.