Arhiva SIPA va fi desecretizata, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader

0
93

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, ca in cel mai scurt timp va face aceasta procedura, acesta precizand ca trebuie respectate toate procedurile legale.

„Respectand procedurile legale, in cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a precizat ca nu a fost presat sa ia aceasta decizie.

„Nu m-a presat si nu ma preseaza nimeni, exista o lege 24 pe 2000 privind normele de tehnica legislativa. Normele de tehnica legislativa ne obliga sa respectam anumiti pasi procedurali. Eu am decis sa desecretizez arhiva pentru ca este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori in spatiul public, de regula la venirea unui nou ministru al Justitiei. Daca exista un interes public constant si atat de evident pentru continutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat si o voi desecretiza. Procedura va fi cea legala”, a spus, la iesirea de la sedinta CSM, ministrul Justitiei.

Presedintele Inaltei Curti de Casaie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat ca desecretizarea arhivei SIPA ar trebui facuta pe etape.

„Ministrul Justitiei spunea ca acest proces ar trebui facut in mai multe etape, lucru cu care eu sunt intru totul de acord si anume o inventariere a categoriilor de documente care ar putea face parte din aceasta arhica SIPA si in functie de specificul lor se va proceda sau nu la desecretizare. Daca aceasta este declaratia de dimineata a domnului ministru, eu o sustin, sunt de acord cu dansul”, a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Cristina Tarcea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Ministerului Justitiei, printre altele, publicarea componentei comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, precum si masurile dispuse de acestea, dar si data sigilarii arhivei.

CSM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, ca este necesara clarificarea situatiei arhivei SIPA dintr-o dubla perspectiva: aceea a situatiei juridice actuale si a presupusei folosiri a informatiilor din cuprinsul fondului arhivistic in diverse scopuri.

„Plenul CSM solicita Ministerului Justitiei, in calitate de custode al arhivei SIPA, sa comunice elementele necesare pentru lamurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenta comisiei infiintate in baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justitiei, cu enumerarea concreta a atributiilor, responsabilitatilor, modalitatii/procedurii efective in care si-a desfasurat activitatea aceasta comisie, precum si prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situatia in care astfel de acte au fost intocmite), a raportului final si/sau a oricarui alt document care poate fi asimilat unei descarcari de atributii/sarcini/indatoriri/responsabilitati, intocmit la momentul predarii fostei DGAP catre Administratia Nationala a Penitenciarelor”, se arata in documentul transmis de CSM Ministerului Justitiei. Mediafax.ro