Ioana Basescu, Udrea si Andronic, trimisi in judecata in dosarul campaniei prezidentiale din 2009

0
96
Elena Udrea, Ioana Basescu si Dan Andronic au fost trimisi in judecata, miercuri, alaturi de alti inculpati, in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009 a fostului presedinte Traian Basescu.
Elena Udrea este acuzata de instigare la luare de mita si spalare a banilor, Ioana Basescu, notar si fiica lui Traian Basescu, este trimisa in judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor, iar Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.
Elena Udrea si Ioana Basescu sunt sub control judiciar, dar Dan Andronic este judecat in libertate.
In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Gheorghe Nastasia, fost secretar general a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru luare de mita, si Victor Tarhon, fost presedinte al CJ Tulcea, tot pentru luare de mita, in timp ce Ioan Silviu Wagner, director al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, este acuzat de savarsirea infractiunii de delapidare.
In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca, in 2009, „in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala”.
Astfel, Elena Udrea este acuzata ca tinea legatura intre „persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie” si, mai mult, „conducea un staff de campanie informal” al candidatului Traian Basescu, pozitie din care coordona achizitiile de servicii si platile aferente.
Pentru obtinerea banilor necesari campaniei, procurorii sustin ca s-au incheiat contracte fictive pentru prestari de servicii.
Concret, Udrea este acuzata ca, in perioada octombrie – noiembrie 2009, cand era ministru, „l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, sa ceara si sa primeasca suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societati comerciale (om de afaceri), in schimbul asigurarii platii unor contracte pe care societatea respectiva le avea in derulare”.
Contractele, in valoare de aproape 50 de milioane de euro, vizau programul „Schi in Romania”.
Pentru ca „nu existau reguli scrise, general aplicabile”, ministrul putea intarzia platile de la decontare, sustin procurorii.
Acestia spun ca Elena Udrea „i-a indicat inculpatului Gheorghe Nastasia” atat suma pe care urma sa o solicite de la reprezentantul societatii comerciale in schimbul asigurarii finantarii, cat si „denumirea firmei catre care urma sa se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei) „, se arata in comunicatul DNA.
Omul de afaceri a virat in contul firmei indicate 918.864 lei, in baza unui contract fictiv, banii fiind folositi in campania lui Traian Basescu.
De asemenea, Elena Udrea l-a determinat pe fostul presedinte al CJ Tulcea, inculpat in dosar, „sa pretinda si sa primeasca de la reprezentantul unei alte societati comerciale (om de afaceri) suma de 691.029,63 lei”. A fost virata doar o parte din bani, iar sumele au fost folosite in campanie.
In ceea ce o priveste pe Ioana Basescu, aceasta este acuzata ca in decembrie 2009 „i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale”.
Pentru achitarea sumei, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentata de inculpatul Wagner Silviu Ioan a incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma, in valoare de 419.000 lei.
„In baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei”, spun procurorii, care mai sustin ca, „si de aceasta data, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentata de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavand nevoie reala de publicitate”.
Banii au ajuns la o societate administrata de fostul concubin al Ioanei Basescu, fiind folositi „in interes personal” de cuplu, mai exact pentru „achitarea contravalorii unei excursii in Cuba si a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasarii”.
Ioana Basescu este vizata si de alte acuzatii, printre care si aceea ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 735.098 lei.
In ceea ce il priveste pe Dan Andronic, acesta este acuzat ca la data de 22.09.2016, fiind audiat ca martor in prezentul dosar, „a facut mai multe afirmatii nereale cu privire la imprejurarile esentiale ale cauzei, prin care a urmarit sa ingreuneze tragerea la raspundere penala a inculpatelor Udrea Elena Gabriela si Basescu Ioana”.
De exemplu, inculpatul a sustinut ca suma de 668.304 lei primita in lunile noiembrie – decembrie 2009 de la doua societati administrate de fostul concubin al Ioanei Basescu „reprezinta pretul unor servicii de consultanta fara legatura cu campania electorala, ca aceste servicii nu s-au mai prestat, dar ca nu a putut restitui sumele incasate deoarece nu a reusit sa il mai contacteze”.
De asemenea, Andronic ar fi sustinut ce Elena Udrea si Ioana Basescu nu au avut nicio implicare si ca el nu a avut nicio discutie cu ele.
Cu toate acestea, procurorii spun ca dupa ce a incasat banii, Andronic „a transferat catre societatea straina de consultanta suma de 125.000 USD, reprezentand comision de succes pentru castigarea alegerilor”.
Pe bunurile inculpatilor a fost instituit sechestru asigurator, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.