DNA face joi perchezitii la sediul Casei Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si la sediul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), ancheta vizand decontarea unor servicii fictive de ingrijire la domiciliu.
UPDATE Perchezitiile DNA la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la filiala din Bucuresti vizeaza decontarea unor servicii fictive de ingrijire la domiciliu, implicati fiind functionari ai CASMB, protejati de sefi din cele doua institutii, sustin surse judiciare. Prejudiciul, peste 13 milioane lei.
Infractiunile investigate de DNA ar fi fost comise in perioada ianuarie 2016-august 2017, in legatura cu circuitul de decontare a serviciilor de ingrijiri medicale de catre Casa de asigurari de sanatate a municipiului Bucuresti, activitatile fiind desfasurate pe trei paliere.
Primul palier vizeaza sume fraudate din fondurile Casei de asigurari de sanatate a municipiului Bucuresti (CASMB), prin „decontarea unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals”, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Ar fi fost implicati functionari din cadrul CSAMB, sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor mentionate, ar fi existat numeroase situatii in care „prioritate la aprobare si decontare au avut dosarele medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati”.
Pentru a isi ascunde urmele, cei implicati ar fi intocmit, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, in paralel fiind introduse si sterse date din sistemul informatic al CNAS, prin accesare fara drept, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate, sustin sursele citate, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de aproximativ 13.200.000 lei.
Un al doilea palier pe care il investigheaza procurorii se refera la suspiciuni potrivit carora functionari din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din CASMB, inclusiv cu atributii de control si de constatare a contraventiilor, ar fi pretins foloase de la reprezentanta unei societati prestatoare de servicii medicale (asistenta medicala la domiciliu), in schimbul renuntarii, in viitor, la efectuarea in exces a activitatii de control la societatea respectiva, explica sursele citate. Mediafax.ro