ULTIMA ORA! Romanii din Ucraina se REVOLTA! Ce i-au solicitat unui inalt comisar al OSCE

0
80

Comunitatea romaneasca din Ucraina a adresat o scrisoare deschisa Inaltului comisar al OSCE pentru minoritatile nationale, Lamberto Zannier, solicitandu-i ajutorul in problema ingradirii dreptului minoritatii romane de a studia in limba materna, a relatat luni portalul BucPress.

Scrisoarea a fost inmanata in aceeasi zi misiunii OSCE in regiunea Cernauti, conform sursei citate.

Potrivit textului scrisorii, unele „scoli cu predare in limba romana in localitatile romanesti din tinut au cate 100-200 de ani si au desfasurat dintotdeauna – in toate perioadele – procesul de invatamant in limba romana, chiar si in vremea regimurilor totalitare, si nimeni nu a indraznit sa anuleze limba materna in scoli pentru cetatenii loiali”. Reprezentantii ONG-urilor si presei de limba romana din Ucraina considera ca art. 7 al noii legi a educatiei – articol care vizeaza invatamantul in limbile minoritatilor nationale – incalca mai multe prevederi din Constitutia Ucrainei, ceea ce conduce la asimilarea lingvistica a minoritatilor nationale din Ucraina.

„In Ucraina vor inceta sa mai functioneze scoli cu predare in limba minoritatilor nationale, ceea ce este o incalcare brutala a (…) obligatiilor internationale ale statului ucrainean in domeniul drepturilor minoritatilor nationale’, se mentioneaza in mesaj.

Etnicii romani din Ucraina cer pastrarea scolilor cu predare in limba romana, in care sa fie studiata, in acelasi timp, intr-o proportie suficienta, si limba ucraineana.
Minoritatea romana din Ucraina cere „insistent” inaltului comisar al OSCE pentru minoritatile nationale sa se implice in apararea „drepturilor constitutionale ale cetatenilor ucraineni vorbitori de limba romana in etapa cand legea votata de Rada Suprema (parlamentul unicameral) nu a fost inca semnata de presedintele Ucrainei”.

Printre semnatari se numara Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Romane, director general al editurii „Alexandru cel Bun”, Vasile Tarateanu, membru de onoare al Academiei Romane, presedintele Centrului cultural roman „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernauti, Aurica Bojescu, responsabila a Asociatiei interregionale „Comunitatea romaneasca din Ucraina”, Vasile Bacu, presedintele societatii pentru cultura romaneasca „Mihai Eminescu”, Ilie T. Zegrea, presedintele Societatii scriitorilor romani din Cernati, Nicolae Toma, presedintele Societatii jurnalistilor romani independenti din regiunea Cernauti, Iurie Levcic, presedintele Centrului bucovinean de arta pentru conservarea si promovarea culturii traditionale romanesti din Cernauti, Marin Gherman, presedintele Centrului Media BucPress, Mircea Pilat, presedintele Asociatiei stiintifico-pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina etc. Potrivit Radio Cernauti, comunitatea romaneasca din Cernauti s-a adresat in mod oficial si guvernatorului regiunii Cernauti, Oleksandr Fisciuk, cu rugamintea de a interveni in situatia creata. Dar, spre deosebire de guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal, care a declarat ca noua Lege a Educatiei ingradeste drepturile minoritatilor nationale, guvernatorul regiunii Cernauti nu a reactionat in niciun fel la adoptarea legii care vizeaza nemijlocit comunitatea romaneasca din regiunea pe care o conduce, scrie sursa citata, potrivit Agerpres. Asociatiile etnicilor romani si presa de limba romana din regiunea Cernauti au adresat apeluri oficiale catre imputernicitul parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului, Valeria Lutkovska, dar si catre toti deputatii din Rada Suprema care provin sau care reprezinta regiunea Cernauti in legislativul ucrainean, in speranta ca cineva va raspunde prin actiuni concrete la aceste apeluri.
BucPress aminteste ca asociatiile romanesti din Ucraina i-au solicitat presedintelui Petro Porosenko sa blocheze prin veto legea invatamantului adoptata de Rada Suprema la 5 septembrie.
Romanii din Ucraina au adresat o scrisoare deschisa la finele saptamanii trecute si presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa intervina de urgenta in situatia creata in jurul scolilor cu predare in limba romana care ar putea fi lichidate in urma adoptarii noii Legi Educatiei. In apel, romanii din Ucraina solicita presedintelui Iohannis sa intervina pe langa autoritatile ucrainene pentru ca acestea „sa-si respecte angajamentele interne si internationale privind dreptul minoritatilor nationale la invatamant in limba materna, respectiv sa-si respecte angajamentele stabilite prin tratatul de baza incheiat intre Ucraina si Romania fata de comunitatea romaneasca”.