De cate ori nu vi s-a intamplat ca la prima ora a diminetii sa asteptati zeci de minute pana vine un taxi? De cate ori nu ati patit ca la o ploaie mai serioasa sa nu aveti masina cu care sa mergeti cu copilul la scoala? De cate ori nu s-a intamplat ca la prima ninsoare sa va fie imposibil sa gasiti un taxi? Ei bine, din momentul in care Uber se va lansa si la Iasi, toate aceste probleme isi vor gasi rezolvarea.
Uber, aplicatia pentru smartphone care face legatura în timp real între pasageri si soferii dispusi sa ofere contra cost servicii de transport, se va lansa si în Iasi sub forma uberX, Bucurestiul fiind primul oras care beneficiaza de serviciile platformei. Acest serviciu de transport functioneaza pe baza unei aplicatii de unde putem alege destinatia si punctul de plecare, aplicatie de unde vom plati taxa pentru cursa realizata.
„Vom lansa noi orase, pe lista noastra fiind Clujul, Timisoara si Iasiul, cel putin una din locatii urmând sa fie inaugurata la începutul anului”, preciza, la sfârsitul anului trecut, Nicoleta Schroeder, manager general Uber România, pentru publicatia Wall Street.
În prezent, Uber are în Bucuresti peste 250.000 de utilizatori, ceea ce face din Capitala orasul cu cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est. Principalele avantaje Uber comparativ cu taxiurile traditionale sunt masinile mai curate si soferii mai civilizati.
Cresterea tarifelor a fost determinata de obligativitatea ca soferii sa încaseze veniturile pe PFA, ceea ce presupune plata unor taxe mai mari la stat. Spre deosebire de companiile de taxi, Uber are o valoare minima a cursei, de 6 lei, iar soferii Uber nu au voie sa primeasca bacsis. Asta si pentru ca plata nu se face cu bani gheata, ci doar cu cardul, prin aplicatie.
Ce este Uber
Uber este o aplicatie de smartphone care conecteaza pasagerii cu soferii unor masini dispusi sa ofere contra cost servicii de transport. Cei care vor sa foloseasca serviciile Uber trebuie sa urmeze pasii de mai jos:
• Sa descarce aplicatia pentru iOS sau Android sau sa se înregistreze;
• Sa creeze un cont si sa înregistreze un card de credit – creatorii aplicatiei asigura ca datele personale ale utilizatorilor sunt în siguranta;
• Sa stabileasca, prin aplicatie, adresa de unde sa fie luati cu masina – drumul parcurs de soferul care accepta comanda poate fi urmarit în timp real tot prin aplicatie;
• Odata ajunsi la destinatie, sa coboare pur si simplu din masina, fara sa plateasca în numerar, fara sa lase bacsis.
Primul drum cu Uber este oferit gratis
Potrivit blogului oficial, primul drum facut prin Uber este gratis în limita a 30 de lei pentru cei care introduc în aplicatie codul UBERBUCHAREST. Cu ocazia lansarii din Capitala, aplicatia a venit la pachet cu preturi promotionale, tariful special fiind de 1,39 lei pe kilometru. Taxa minima pentru o destinatie, în prezent, trebuie sa atinga 6 lei, aceasta fiind si suma care trebuie platita în caz de anulare a comenzii.
Uber NU este un serviciu de taxi – Uber este o aplicatie e mobil care pune in legatura pasageri cu soferi parteneri, persoane care isi impart masina personala ocazional pentru a-si acoperi costurile masinii sau pentru a face un venit in plus. Uber reprezinta inca o optiune la modalitatile de transport urbane existente. Exista insa actori privati care ar dori ca lucrurile sa ramane neschimbate si care decurg la masuri care pun in pericol siguranta fizica a pasagerilor si ale soferilor parteneri”, a spus Alexandra Corolea, reprezentant Uber.
Cat poate castiga un sofer care lucreaza pentru Uber
Adrian Ciubotaru, un blogger ce lucreaza ca partener UBER part time, a câstigat cel mai putin în saptamâna 7-14 august, când a obtinut 306 lei pentru 11 ore de munca, iar cel mai mult în saptamâna 21-28 august, anume 1748 de lei pentru 60 de ore de munca. Sumele afisate reprezinta încasarile dupa ce Uber si-a luat partea de 25%. „Din suma totala saptamânala, 10% se duce la firma prin intermediul careia colaborez cu Uber. De exemplu, în saptamâna 21-28 august încasarile au fost de 1748 de lei, în contul meu au intrat 1573 de lei”, scrie soferul care marturiseste ca saptamânal cheltuielile (combustibil – GPL, spalatorie, servetele umede etc) sunt undeva la 22%.
Astfel, dupa lansarea serviciului Uber si la Iasi, un sofer poate castiga peste 1.000 de euro lunar, totul legal si fara niciun risc. In plus, iesenii vor beneficia de servicii de mult mai buna calitate, vor putea plati direct cu cardul si vor avea la dispozitie mult mai multe masini care sa vina la comenzi.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a deveni sofer Uber
Nicoleta Schroeder, managerul Uber România a atras atentia ca bacsisul nu este încurajat de companie. De altfel, plata cursei se face electronic.
Pentru a ajunge sofer Uber trebuie îndeplinite mai multe criterii:
• carnet de conducere valabil
• cazier auto curat
• cazier judiciar curat
• masina nu mai veche de 15 ani cu asigurare obligatorie
• cont bancar
• entitate juridica
Daca cel care aplica pentru a deveni sofer Uber are toate aceste documente si masina care corespunde criteriilor companiei, urmeaza apoi o serie de traininguri pentru a întelege cum functioneaza aplicatia.
În România, peste 300.000 de persoane folosesc serviciile Uber în Bucuresti, Cluj, Timisoara si Brasov, dintre care 250.000 de persoane sunt în Capitala.
„Daca cresterea continua si în urmatorii doi ani putem lansa serviciul Uber Pool care îsi permite ca atunci când apelezi la serviciul Uber sa împarti masina cu alte persoane care merg în aceeasi directie. Vrem sa reducem traficul din Bucuresti. Acest serviciu poate ajuta orasul. Avem în Bucuresti undeva la un milion de masini, care sunt folosite de 1-2 persoane. Prin serviciul Uber Pool punem mai multi oameni pe mai putine masini. Sunt 30 de orase la nivel global ce au Uber Pool si unde traficul a fost redus”, a explicat managerul Uber România.