In fiecare an are loc concursul cu tema „STIU SI APLIC, SECURITATEA SI SANATATEA IN MUNCA SE DEPRIND DE PE BANCILE SCOLII!”, din cadrul Proiectului Valente Culturale ale Securitatii si Sanatatii in Munca, concurs organizat de Inspectoratul Teritorial de Munca Vaslui in colaborare cuInspectoratul Scolar Judetean.
Datele statistice , analizate periodic de Inspectia Muncii, au evidentiat faptul ca tinerii romani sunt din ce in ce mai doritori sa se angajeze imediat dupa implinirea varstei de 16 ani, cei mai multi prestand munci sezoniere in timpul vacantelor de vara. Ei sunt tentati sa lucreze fara forme legale si sa accepte munci nepotrivite cu dezvoltarea lor fizica si mentala, expunandu-se la riscuri de accidentare.
Scopul acestui concurs este constientizarea profesorilor si tinerilor elevi, viitori lucratori, asupra riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala de la viitoarele locuri de munca.
Obiectivele concursului sunt:
– incurajarea si atragerea elevilor in activitati de studiere a disciplinei numita securitate si sanatate in munca.
– Identificarea, stimularea si promovarea elevilor cu aptitudini creative si interes sporit pentru acest domeniu de studiu: securitate si sanatate in munca.
– Dezvoltarea competentelor elevilor, prin activitati de bune practici in securitate si sanatate in munca.
– Dobandirea de cunostinte suplimentare in acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate.
La concurs au fost inscrise 16 echipaje din judet pe trei sectiuni: sectiunea liceu tehnologic ciclu inferior (cls. IX-X), sectiunea liceu tehnologic ciclu superior (cls. XI-XII) si sectiunea invatamant profesional.
Echipele au fost formate din 2 elevi si un profesor coordonator.
Concursul s-a desfasurat in doua etape:
– etapa I-a – proba scrisa – “Ce stim despre securitate si sanatate in munca?” test grila, cu un numar de 20 intrebari, fiecare raspuns corect notat cu 5 puncte.
– etapa a II-a – proba practica – „Identifica riscurile, alege Echipamentul Individual de Protectie necesar si echipeaza-te corect” – proba practica contra cronometru. Timpul de desfasurare a probei, pentru fiecare echipa din concurs, a fost de maxim 10 minute.
Unitatile de invatamant care au avut echipaje in concurs au fost:
– Liceul „STEFAN PROCOPIU ”Vaslui
– Liceul Tehnologic „ION MINCU ”Vaslui
– Colegiul Economic „ ANGHEL RUGINA” Vaslui
– Colegiul Tehnic „A.I.CUZA” Barlad
– Liceul Tehnologic „ PETRU RARES” Barlad
– Liceul Teoretic „ MIHAI EMINESCU” Barlad
– Liceul Tehnologic „NICOLAE IORGA” Negresti
– Colegiul Tehnic „MARCEL GUGUIANU” Zorleni
La faza nationala, care va avea loc in perioada 26-28.05.2017 la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iasi, s-au calificat echipele ocupante ale locului I, din cadrul fazei judetene de la cele 3 sectiuni.
– Sectiunea LICEU TEHNOLOGIC -CICLU INFERIOR – echipa de la Colegiul Economic „ ANGHEL RUGINA” Vaslui, formata din CIOBANU DENISA si STRAT DENIS (cls. a IX a) – profesor coordonator Botezatu Andreea;
– Sectiunea LICEU TEHNOLOGIC -CICLU SUPERIOR – echipa de la Liceul Tehnologic „ION MINCU ”Vaslui, formata din GABARA IONELA GEORGIANA si TIBULEAC CAMELIA (cls. a XI a) – profesor coordonator Robu Maria;
– Sectiunea INVATAMANT PROFESIONAL – echipa de la Colegiul Tehnic „MARCEL GUGUIANU” Zorleni formatadin TODICA GIANI DANIEL STEFAN si MIRON BOGDAN( cls. a X a i.p., respectiv cls.aXI a i.p.)- profesor coordonator Huluta Aurora.