Prevederea legala potrivit careia companiile romanesti care angajeaza straini trebuie sa-i plateasca cu salariul mediu brut pe economie „trebuie sa dispara”, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, informeaza Mediafax.
„Se discuta la nivelul Ministerului Finantelor, dar si la Justitie, si la Externe, pentru a vedea care este decizia cu privire la angajarea fortei de munca din strainatate, iar o decizie se va lua pana la sfarsitul lunii mai. Acea prevedere legala, cu salarizarea angajatilor straini la nivelul salariului mediu pe economie trebuie sa dispara”, a declarat ministrul Finantelor, intr-o emisiune la Romania TV.
„Daca aceasta prevedere a fost creata de Romania, si nu este impusa de la nivel european, atunci aceasta prevedere trebuie sa dispara”, a precizat Eugen Teodorovici.
Potrivit OUG 194/2002, republicata, privind regimul strainilor in Romania, „strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut”. Iar in cazul lucratorilor inalt calificati „salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin patru ori castigul salarial mediu brut”, se precizeaza in normativul citat.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici: "Din pacate, se pare ca nu se intelege"
Patronatele si celelalte asociatii de angajatori au semnalat in repetate randuri ca lipsa fortei de munca din Romania nu poate fi acoperita cu angajati straini, deoarece acestora trebuie sa li se plateasca salarii la nivelul mediului brut pe economie, adica semnificativ mai mari decat sumele pe care acum le platesc angajatilor romani.
Potrivit Institutului National de Statistica, in luna februarie 2018 salariul mediu brut pe economie a fost de 4.128 de lei, iar cel net a fost de 2.487 de lei. Asta in timp ce salariul minim brut pe economie – nivel la care sunt platiti mai mult de 35% din angajatii romani – este de 1.450 de lei lunar.