Play
Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, consideră că o prezumtivă schimbare a statutului judecătorului constituţional Petre Lăzăroiu, pe care o consideră improbabilă, nu ar putea avea consecinţe decât pe viitor şi nu ar afecta decizii deja pronunţate.
"Domnia sa a fost numit (…) pe o perioadă de 9 ani, care expiră în anul 2019. Anterior, domnul Petre Lăzăroiu a mai exercitat această funcţie în perioada 16.09.2008 – 8.06.2010, pe un rest de mandat al fostului judecător Petre Ninosu, care decedase. Prevederile art.68 alin.(3) (…) stabilesc că, în cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător este mai mică de 3 ani (cum este cazul în speţă), acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani. Acest text este în vigoare şi se bucură în continuare de prezumţia de constituţionalitate. O prezumtivă (dar nerealistă) schimbare a statutului său n-ar putea avea consecinţe decât pe viitor şi n-ar afecta deciziile pronunţate anterior de Curte", a precizat Valer Dorneanu, potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES.
Dorneanu consideră nepotrivită invocarea deciziei Curţii Constituţionale 136 din 20 martie 2018 cu scopul delegitimării mandatului lui Petre Lăzăroiu, întrucât aceasta priveşte o lege nepromulgată, declarată neconstituţională şi aflată în procedură de reexaminare, care se referă la alte circumstanţe.
În comunicat se mai subliniază că, potrivit prevederilor art.147 alin.(4) din Constituţie, deciziile CCR sunt general obligatorii de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României şi au putere numai pe viitor.
"Din acest text rezultă cu prisosinţă că obligaţia respectării întocmai a deciziilor Curţii Constituţionale este generală, vizând toate autorităţile publice, toate instituţiile publice, toţi cetăţenii şi întreaga societate", precizează Valer Dorneanu.
El respinge şi unele afirmaţii privind incompatibilitatea în care s-ar afla ca preşedinte al CCR.
"În ceea ce priveşte aşa-zisa incompatibilitate a preşedintelui Curţii Constituţionale ca urmare a faptului că ginerele său ar fi un 'general penal' din Ministerul de Interne, menţionez că fiica mea este căsătorită de 25 de ani, dar nici eu, nici ea nu ştiam că soţul ei este general la Interne, fiind convinşi amândoi că ginerele meu este inginer tipograf. Stimaţi 'scriitori', nici eu şi nici fiica mea nu-l cunoaştem pe domnul general. Menţionez, de asemenea, că nici înaltul funcţionar din aparatul Camerei Deputaţilor (declarat şi acesta, în subsidiar, ca 'ginere' al meu) nu deţine această calitate, fiind, la rândul său, căsătorit de mulţi ani", mai afirmă Valer Dorneanu. AGERPRES