Dispută între Italia şi Malta din cauza unui vas cu migranţi

0
90

Italia a făcut cunoscut sâmbătă că refuză să primească 59 de migranţi salvaţi în largul coastelor Libiei cu câteva ore înainte de o navă umanitară spaniolă, transmite Reuters.

Printre migranţii recuperaţi de Open Arms, un vas al asociaţiei umanitare spaniole Proactiva Open Arms, s-au aflat cinci femei şi patru copii, potrivit şefului misiunii italiene a organizaţiei, Riccardo Gatti.

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, liderul Ligii – partidul de extremă dreaptă membru al coaliţiei aflate la putere -, a declarat că nu va exista nicio excepţie la politica sa constând în refuzul ca vasele umanitare să acosteze pe ţărmul Italiei.

El a adăugat că Malta este portul de escală cel mai apropiat. "Pot uita că vor ajunge în vreun port italian", a scris el pe contul său de Twitter. Omologul său maltez, Michael Farrugia, i-a replicat pe aceeaşi reţea socială că operaţiunile de salvare au avut loc mai aproape de insula italiană Lampedusa decât de Malta.

"Încetaţi să mai daţi informaţii false şi să implicaţi Malta fără niciun motiv", i-a spus Michael Farrugia lui Matteo Salvini.

Potrivit declaraţiilor făcute de Riccardo Gatti la postul italian Radio Radicale, printre migranţii la bord se află palestinieni, sirieni şi guineeni. Starea lor de sănătate este satisfăcătoare.

Mai târziu, el a declarat pentru Reuters că nicio ţară nu a permis vasului Open Arms să acosteze şi că nu ştie unde îi va debarca pe migranţi.

Miercuri, Malta a permis navei umanitare germane Lifeline, cu 233 de migranţi la bord, să intre în portul La Valetta, după o săptămână de aşteptare în Mediterana. Vasul a rămas blocat în largul mării după ce Italia a decis să închidă porturile sale pentru navele de salvare gestionate de organizaţii neguvernamentale.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a declarat că gestul a fost cu totul special. A doua zi, Malta a anunţat că nu va mai permite navelor umanitare să acosteze.

Peste 650.000 de migranţi au debarcat în Italia din 2014 până în prezent, în principal după ce fuseseră salvaţi în mare în largul coastelor libiene. Dintre ei, Italia adăposteşte 170.000, dar numărul sosirilor a scăzut în acest an.AGERPRES