Markó Béla, fost lider al UDMR timp de aproape 20 de ani, a declarat că o alternativă greşită a transilvanismului pentru maghiarii din România este “proasta oportunitate a integrării în Ungaria”, transmite agenția de presă maghiară MTI, citată de g4media.ro
Integrarea în Ungaria poate să aibă originea în interpretarea necorespunzătoare a unităţii naţionale, a spus politicianul, citat de MTI. ”Mulţi cred că noi trebuie să ne integrăm în sistemul educaţional şi cultural din Ungaria. Trebuie să fim conectaţi cu acesta, dar nu trebuie să ne integrăm. Trebuie să ne imaginăm această unificarea naţională maghiară în aşa fel, încât din punct de vedere politic şi cultural să ne păstrăm independenţa”, a declarat Béla Markó, în prezent şeful Fundaţiei Academice Károly Kós.
Declarațiile sale vin pe fondul investițiilor tot mai mari făcute de guvernul Viktor Orban în comunitățile maghiare din România, investiții în educație, cultură, sănătate și sport.
În opinia lui Béla Markó, maghiarii din Transilvania trebuie să-şi păstreze independenţa atât faţă de Bucureşti, cât şi faţă de Budapesta. Fostul preşedinte al UDMR a făcut aceste declarații vineri, într-o prelegere la Zetea (jud. Harghita), în cadrul taberei de vară organizate de UDMR şi de organizaţiile de tineret care colaborează cu Uniunea, adunate sub umbrela Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (Miért).
Béla Markó, retras din viaţa politică activă de doi ani, a citat din manifestul “Kiáltó szó” publicat în 1921 de Károly Kós, scriitor, arhitect şi politician maghiar, în care s-a enunţat că Transilvania este o entitate distinctivă, astfel şi pentru situaţia maghiarilor transilvăneni trebuie găsite soluţii distinctive, iar maghiarii din România trebuie să-şi organizeze o viaţă socială independentă.
“Trebuie să ne integrăm în aşa fel în diferitele sisteme ale ţării (România), încât să ne construim şi să operăm şi un sistem instituţional propriu. Acesta este modul în care trebuie să ne îndreptăm în direcţia transilvanismului, prin urmare, către o politică centrată către Transilvania, una care să asigure un rol distinctiv Transilvaniei”, a spus politicianul maghiar. Potrivit lui Béla Markó, un alt principiu important al acestei politici distinctive este aceea că maghiarii transilvăneni trebuie să-şi păstreze unitatea şi independenţa faţă de politica românească, precum şi faţă de politica ţării-mamă.
Béla Markó a spus: preşedintele României, Klaus Iohannis oferă o alternativă pentru politica de tip transilvănean, întrucât în opinia sa, “suntem, de fapt, români cu toţii, şi în cadrul acesta suntem diferiţi”.
În opinia lui Markó, această abordare este una inacceptabilă pentru comunitatea maghiară. Referindu-se la Centenarul Marii Uniri, a afirmat că au trecut o sută de ani, dar situaţia Transilvaniei rămâne în continuare nerezolvată. “Maghiarii sunt mai puţini, dar suntem încă destul de mulţi ca situaţia noastră să necesite a soluţie de rezolvare”, a spus politicianul maghiar.
sursa: stiripesurse.ro