Meleşcanu a vorbit cu oficialii turkmeni despre consolidarea relaţiilor bilaterale şi despre colaborarea în cadrul ONU

0
61

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care a efectuat în perioada 2 – 4 iulie o vizită oficială în Turkmenistan, a discutat cu oficialii turkmeni despre consolidarea relaţiilor bilaterale şi despre colaborarea în cadrul ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis miercuri AGERPRES, Teodor Meleşcanu a avut întrevederi cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, şi cu oficiali ai Guvernului şi Parlamentului turkmen, participând totodată la o serie de evenimente diplomatice şi culturale.

Totodată, el a discutat cu Speakerul Parlamentului, Gulşat Mammedova, cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe, Raşid Meredov, şi cu viceprim-ministrul pentru transporturi şi comunicaţii, Mammetan Ceakîev.

"Discuţiile cu oficialii turkmeni au vizat evaluarea de etapă a cooperării bilaterale şi identificarea mijloacelor de consolidare şi dezvoltare a relaţiilor dintre România şi Turkmenistan în diverse domenii. A fost abordată colaborarea dintre cele două ţări în cadrul ONU, precum şi teme de interes privind evoluţii internaţionale şi din regiunea Asiei Centrale. Cele două părţi au apreciat drept pozitivă dinamica dialogului politico-diplomatic şi au evidenţiat importanţa valorificării potenţialului existent pe dimensiunea economică", se menţionează în comunicat.

Conform MAE, un alt subiect adus în atenţie de şeful diplomaţiei române a fost asumarea de către România la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, context în care a făcut referire la perspectiva lansării unei noi Strategii a UE pentru Asia Centrală. În acest sens, Teodor Meleşcanu a participat şi la o întâlnire cu şefii de misiune ai statelor membre UE acreditaţi local.

Agenda vizitei a inclus şi o prelegere susţinută de Meleşcanu la Universitatea Internaţională pentru Ştiinţe Umaniste şi Dezvoltare a Turkmenistanului. El i-a încurajat pe tinerii turkmeni să aleagă România pentru o formare profesională solidă, evidenţiind experienţa instituţiilor de învăţământ superior româneşti în domenii variate de studiu şi tradiţia deţinută în procesul de instruire a studenţilor străini.

De asemenea, ministrul a participat la ceremonia deschiderii Târgului de oferte educaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior româneşti, organizat la Ashgabat, la care au fost prezente douăzeci de instituţii de învăţământ superior din România, se mai arată în comunicat. AGERPRES